Houtskelet versus baksteen

In de voormalige textielfabriek SAW werden twee loodsen en enkele aanbouwen verbouwd en gerenoveerd tot atelier, kantoor en woning. De eerste loods met zijn typische noordgerichte sheddaken en stalen spant huisvest het atelier.

De woning met kantoor werd geïntegreerd in de achterste loods, waarvan enkel de buitenschil behouden werd. De binnenpatio tussen beide gebouwen maakt het mogelijk om ook aan de oostzijde licht in de woning binnen te trekken. In de houtskelet woning werd gestreefd naar een maximale ruimtebeleving door te variëren in de hoogte en duidelijke keuzes te maken in lichten en zichten. Om het industriële karakter van de site te benadrukken werden de structurele elementen in de woning zichtbaar gelaten. Ook in de keuze van de materialen en afwerking werd hiermee rekening gehouden; ongeschaafde balken, een gepolierde betonvloer, cementtegels, een oud fabriekslabo omgebouwd tot keuken, ... De bouwheren, zelf architect en aannemer, hebben het pand eigenhandig opgetrokken.

  • Project
    Herbestemmen van fabrieksloodsen naar een woning met kantoor + atelier
    Ontwerp, bouw en afwerking: 2010-2015
     
  • Type woning
    Eéngezinswoning opgebouwd uit een houtskelet geïntegreerd in bestaande fabrieksgebouwen
     
  • Woonprogramma
    Gelijkvloers: inkom, gastenbadkamer, kantoor, technische ruimte, leefruimte, keuken
    Verdieping 1: nachthal met wasruimte, drie kinderkamers elk met een eigen inkomsas voorzien van ingemaakte kasten, kinderbadkamer, toilet, ouderslaapkamer met badruimte
    Buiten: private parking, voor- en achtertuin, patio
    Andere: atelier
     
  • Woonoppervlakte
    Woning: 228m²
    Terrein: 1060m², waarvan voortuin 189m², atelier 307m², patio 73m², woning 171m², achtertuin 320m²
     
  • Technische uitrusting
    Gascondensatieketel met vloerverwarming (gelijkvloers) en radiatoren (verdieping)
    Voorzieningen om een zonneboiler te plaatsen
    Balansventilatie systeem D (mechanische aanvoer en afvoer)
     
  • Specifieke karakteristieken
    Enkel buitenmuren werden behouden
    Binnenin een nieuw houtskelet gebouwd
    Industrieel karakter: polybetonvloer, cementtegels
    Structurele elementen zichtbaar: niet geschaafde houten balken
    Oud fabriekslabo dient als keuken
     
  • Architect
    Kant-architecten i.s.m. Pieter Vansteeger
     

 

In samenwerking met Orde van Architecten – Vlaamse Raad

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief