Ideaal wonen in huis en tuin - De organisatoren aan het woord.

Gepubliceerd op 07 Maart 2018
Ideaal wonen - Leuven
Ideaal wonen - Leuven

Zaterdag 17 maart gaat in de Brabanthal in Leuven de 46ste woonbeurs 'Ideaal wonen in huis en tuin' van start. Met 180 exposanten uit 50 deelsectoren op 12.000m² is de beurs helemaal volzet. De organisatie moest zelfs standhouders weigeren. Het succes van de beurs is recht evenredig met het enthousiasme van organisatoren Stefan Frissen en Marc Vandevelde van Leuven Handelt. Ze schuimen beurzen af, gaan op zoek naar trends en voelen de interesses van het publiek haarfijn aan. Zo spelen ze dit jaar extra in op het tuinverhaal. "Mensen genieten steeds meer van het buitenleven. Dat lentegevoel is bij ons duidelijk aanwezig", zegt het duo.

Zelfs na 45 edities wisten jullie 'Ideaal wonen in huis en tuin' uit te verkopen. Was dat succes verwacht?

"Eigenlijk niet. De meeste woonbeurzen moeten afbouwen omdat ze hun ruimte niet meer opgevuld krijgen. Maar bij ons is alles uitverkocht, tot de laatste vierkante meter. We hebben zelfs standhouders moeten weigeren. Momenteel vullen we 12.000m², maar er is nog groeipotentieel naar de toekomst."

Hoe verklaren jullie dat succes?

"We trekken enorm hard aan de beurs Ideaal wonen in huis & tuin. We bezoeken veel andere beurzen, weten wat er speelt op de markt en waar de interesses van bezoekers en exposanten liggen. We gaan altijd op zoek naar de nieuwste trends en proberen daarop in te spelen. En dat apprecieert het publiek."

Welke trends hebben jullie dit jaar gespot?

"De belangrijkste is het tuinverhaal. Het klimaat verandert, de zon schijnt vaker en mensen leven liever buiten. De tuin is als het ware het verlengstuk van hun huis geworden. Daar spelen wij op in door tien procent meer tuinstanden te voorzien, gaande van meubilair en decoratie tot luxeproducten als zwembaden, sauna's en jacuzzi's."

Wat misschien ook meespeelt: de lente start tijdens 'Ideaal wonen'.

"Klopt. Het lentegevoel is de rode draad doorheen de beurs. Niet alleen vanwege de extra tuinstanden, maar ook door de invulling. We voorzien groene graslopers, een beeldenexpo met witstenen beelden van Eulaerts NV, bloemen, planten, een fontein, een heuse serre in de stand van Tom Cockx en een soort tuinbar aan de inkom met vijf opgebouwde tuintypes. De cafetaria heet dit jaar niet voor niks "kruidentuin": het wordt een oase van rust waar kruiden op de tafels groeien en waarmee je je gerecht een eigen toets kan geven. Tot slot geven we een verwarmd zwembad ter waarde van 5.000 euro (samen met Multiflor swimmingpool) en een luxe tuinset van 3.500 euro (samen met Het Nieuwsblad en Garden Outlet) weg."

Mogen de bezoekers nog andere trends verwachten?

"We spelen dit jaar extra in op de immosector en die van de woningbouw. De Belg heeft nu eenmaal een baksteen in de maag. Acht op tien investeert liever in bakstenen dan zijn geld op de bank te zetten. Ook verbouwingen zijn populair. Daarom voorzien wij alles om te renoveren van a tot z. Van bakstenen over de nieuwste domoticasnufjes tot een complete inrichting. Ook de sector van de woningbeveiliging komt aan bod. Iets waar veel mensen van wakker schijnen te liggen."

Welk doelpubliek hebben jullie met 'Ideaal wonen' voor ogen?

"We trekken elk jaar ongeveer 25.000 bezoekers, dat cijfer is heel consistent. Maar een echt doelpubliek hebben we niet. Enerzijds is er ons trouw, ouder cliënteel, dat wat meer centjes heeft om te renoveren of bijvoorbeeld die langverwachte aanbouw te plannen. Anderzijds zijn er de starters, jonge gezinnen die een eerste huis bouwen of een eerste appartement kopen. Bij ons is iedereen welkom."

Praktisch

'Ideaal wonen in huis en tuin': van zaterdag 17 tot en met zondag 25 maart - Brabanthal Leuven - www.ideaalwonen.be