Small is beautiful: kleine keukens en badkamers zijn on trend

Gepubliceerd op

Inspiratie nodig voor een nieuwe keuken of badkamer? Elk jaar trekken vele bezoekers naar Batibouw om daar op maar liefst 115.000 m2 aan standruimte inspiratie op te doen. Kijken en aankomen mag, proeven vaak ook. Welke trends brengt 2020 op keuken- en badkamergebied? We geven je alvast een voorsmaakje. 

We beginnen met de keuken: ook in 2020 blijft die het kloppend hart van de woning, een multifunctionele ruimte waar we niet alleen koken maar ook thuiswerken, waar de kinderen hun huiswerk maken en waar we gasten ontvangen. De meeste (ver)bouwers kiezen dus voor een ruime, open structuur met multifunctionele meubels en een eiland in het midden.

Keukentrends in 2020

Klein is schattig

Terwijl je in sommige woningen zeeën van ruimte hebt, worden appartementen kleiner. Het is dan essentieel om zo slim mogelijk met die ruimte om te springen. Eenoudergezinnen en happy singles hebben geen nood aan een vaatwasser die pas na twee dagen vol is of een reuzenkoelkast die dan weer wel heel geschikt is voor grote en samengestelde gezinnen. De fabrikanten van keukentoestellen spelen in op de trend van compacter wonen en kleinere huishouders met tweepitsfornuizen, minikoelkasten, kleinere ovens en vaatwassers. Het mag best wat kleiner en compacter, maar zonder verlies van comfort. In Londen, New York, Tokio en Parijs gaan sommigen nog een stap verder en kiezen ze voor micro-appartementen zonder keuken. De doelgroep is jong, heeft geen kinderen, eet bijna alleen buitenshuis of thuisgeleverd. Een microgolfoven, slimme kraan, koffiezet en kleine spoelbak volstaan. 

Ergonomische en slimme keukens

Wie keuken zegt, zegt bergruimte. Of je nu groot of klein woont, opbergruimte heb je nooit genoeg: wandbrede en muurhoge kasten blijven de norm. Ook ergonomie is een belangrijk aandachtspunt, denk aan ovens en afwasmachines op werkhoogte. Bukken is zo 2019. 

Het smart home en het internet of things (IoT) zijn allang geen holle slogans meer maar vinden hun praktisch nut in de keuken. Een slimme vaatwasser vertelt je via een app dat het spoelmiddel bijna op is. Een geconnecteerde oven kan je al laten voorverwarmen terwijl jij nog in de file staat. Je verandert de temperatuur terwijl je met het huiswerk helpt. Soms zit er zelfs een camera in zodat je niet eens meer de ovendeur moet openen om de korsting te checken. Waterkoker en bruiswatermaker mogen naar het recyclagepark als je kiest voor een slimme kraan die bruiswater, fris en kokend water produceert. Nooit meer met flessen sleuren en nog goed voor het milieu ook.

Kleur of geen kleur?

Donkere tinten blijven populair. Witte keukens zijn tijdloze blijvers. Maar er wordt in 2020 ook veel meer gemixt en gematcht. Upmarket is de trend modern-klassiek: matte oppervlakken, exclusieve steensoorten (graniet, marmer, travertijn). In het donkere palet zien we ook koffiebruin en tinten van grijs, al dan niet gecombineerd met beige. Kleurenliefhebbers kunnen op de trend van pastelkleuren springen, waar groen de hoofdrol speelt. Een stapje verder in het kleurenpalet is blauw aan een opgang bezig. Een kleur die zich goed laat combineren met aardkleuren, houtaccenten, koper en goud. 

Materialen worden complexloos met elkaar gemixt en niet alles is wat het lijkt. Hout en bamboe laten zich vlot combineren met metaal. Steen en marmer blijven populair, zelfs kastdeuren worden uitgevoerd in steen. Maar is het wel altijd wat het lijkt? Met laminaat kan je heel wat andere materialen feilloos imiteren. Is het werkblad uit marmer of is het keramiek? Is het beton of composiet? Het voordeel is dat je je favoriete look & feel kunt kiezen en toch voor een minimum aan onderhoud kunt opteren. 

De grote verdwijntruc

In een landelijke keuken blijven losstaande toestellen zoals fornuizen en koelkasten populair, maar wie een superstrakke keuken wilt, zorgt er doorgaans voor dat de toestellen niet alleen ingebouwd zijn maar bovendien verborgen kunnen worden achter deuren. Dat past ook in de trend van compacter en multifunctioneler wonen. 

Omdat het niet altijd lukt of niet altijd gewenst is om een dampkap boven een keukeneiland te plaatsen, winnen geïntegreerde dampkappen en andere strakke en esthetische oplossingen veld. Denk aan greeploze toestellen, perfect in het werkblad geïntegreerde wasbakken en inductiekookplaten die visueel niet meer zijn dan een minimale glasplaat of zelfs helemaal in het keukeneiland opgaan. 

Badkamertrends in 2020

Kleur in de kraan

Er was een tijd dat badkamerkranen en douchekoppen beschikbaar waren in alle kleuren, zo lang het maar chroom was. Die tijd is voorbij. We zien kraanwerk in zwart, goud, koper en dat zowel in matte als glanzende afwerkingen. Ook in baden en wastafels is er veel variatie in kleur mogelijk. Naargelang zijn smaak kan de consument kiezen voor een strakke badkamer met een glazen inloopdouche, witte badkuip en het kraanwerk als kleuraccent. Wie dol is op kleuren, kan ook kiezen voor een vrolijke caleidoscopische badkamerervaring met alles in kleur. 

Natuur in de badkamer

Groen doet het goed bij zwart, goud en koper en dan bedoelen we niet alleen de kleur, maar ook planten. Planten geven kleur en zuurstof aan de badkamer, maar kies dan wel voor planten die goed om kunnen met wisselende temperaturen en een bij momenten hoge vochtigheidsgraad. 

Ook hout is aan een remonte bezig in de badkamer, dankzij een geavanceerde waterproof afwerking en betere ventilatie. Donkere tinten doen het momenteel beter dan de lichte Scandinavische. 

Inloopdouches

Zowat elk nieuw of vernieuwd hotel kiest voor een inloopdouche en ook thuis zijn inloopdouches een blijver. Ze zijn veiliger, strakker en beschikbaar in alle afmetingen en afwerkingen. De douchekoppen worden nog groter dit jaar, maar dankzij geavanceerde technologie slagen fabrikanten erin groter comfort te combineren met minder waterverbruik. Sommige fabrikanten versterken de douche-ervaring nog met licht- en aromatherapie. 

De aandacht voor aangenaam en aangepast licht in badkamers beperkt zich trouwens niet tot de douche, getuige de doorbraak van lichtstrips en spiegels met geïntegreerde verlichting. 

Nieuwe en oude materialen

De tijd dat keramiek en porselein alleenheerser waren op het gebied van wastafels ligt al enkele jaren achter ons. Nieuwe materialen zoals Ceramilux en Corian Solid Surface maken dunnere en dus meer verfijnde vormen mogelijk. Ceramilux wordt onder andere gebruikt in baden en wastafels. Het wordt gemaakt uit natuurlijke materialen en polyesterhars, bestaat in glanzende en matte versie en laat zich makkelijk schoonmaken. Corian is een ander populair materiaal: het voelt zacht aan, is esthetisch en gemakkelijk in onderhoud. Het wordt gebruikt in douchebakken, ligbaden en badkamermeubels en is in tal van kleuren verkrijgbaar. In solid surface zijn alle vormen mogelijk, en dat leidt tot een explosie aan mogelijkheden in vrijstaande badkuipen: van vloeiend en elegant tot superstrak en alles daar tussenin. Alles is mogelijk voor het pronkstuk van de badkamer. 

Frames

Nog een opvallende trend in 2020? De massieve badkamerkasten maken plaats voor lichte frames en rekjes. Dat is zeker ook goed nieuws voor kleine badkamers, waar minder kasten betekent dat er meer ruimte is. Je handdoekenvoorraad bewaar je voortaan in een andere ruimte (slaapkamer, gang, dressing) en op het rekje leg je enkel de handdoeken die je vandaag en de komende dagen nodig hebt – net als in een hotel. 

De doorbraak van de douche-wc

Toiletbezoek is iets waar de meeste mensen liever niet over praten, maar het moet toch even. Want er is een revolutie op komst. In sommige Aziatische landen is het al heel gewoon, maar Europa kan niet langer achter blijven. De douche-wc zorgt immers voor een nieuw niveau van hygiëne en comfort. Bij wc-bezoek wordt je onderlichaam met een lichaamswarme straal water gereinigd, desgewenst ook via een ladydouche. Een warmeluchtstroom maakt wc-papier helemaal overbodig. En met geïntegreerde geurafzuiging behoren vervelende geurtjes helemaal tot het verleden. 

Wil je graag meer weten? Kom dan naar BATIBOUW van zaterdag 29 februari tot zondag 8 maart.