Wonen 2017 : Mechelen

Gepubliceerd op
Wonen 2017
Wonen 2017

Op zoek naar ideeën om te (ver)bouwen, te renoveren of je woning opnieuw in te richten? Wil je graag je interieur opfrissen of je huis uitbreiden? Ben je gek op hout en natuurlijke materialen? Van 28 januari tot 5 februari 2017 kan je hiervoor terecht in de Nekkerhal in Mechelen tijdens de vernieuwde editie van Wonen. Je ontdekt er de laatste trends, de nieuwste technieken en krijgt er hartig bouwadvies.

Met een gloednieuwe look en inhoud wordt Wonen het niet te missen rendez-vous voor iedereen met (ver)bouw- en renovatieplannen en een hart voor hout.

Op Wonen kan je je 9 dagen lang bij meer dan 250 exposanten laten verleiden door slimme domotica, trendy keukens en badkamers, energiezuinige bouwprocédés, nieuwe bouwmaterialen, stemmige verlichting, uitgebreide interieurcollecties … en tegelijk persoonlijk advies krijgen.

In het hart van Wonen bevindt zich de Hout & Habitat-zone met houtskelet- en houtmassiefbouw, constructiehout, binnen- en buitenschrijnwerk, parket, trappen, deuren... Maar evengoed sauna's, onderhouds- en beschermingsproducten, garagepoorten en pelletkachels.

Je vindt op Wonen niet alleen alle bouwmaterialen, -producten en -technieken, maar ook de vakmensen en specialisten die ze kunnen installeren. Van bakstenen, hout, parket tot trappen, badkamers, keukens over verwarming en elektrische installaties ...

Na je bezoek ga je steevast naar huis met tonnen inspiratie en tips om meteen in de praktijk om te zetten. Een volledige exposantenlijst vind je op www.wonen.eu.

Gratis professioneel advies en infosessies

Op zoek naar hartig bouwadvies? Wonen helpt je hierbij, want bouwen of verbouwen is complex. De wetgeving verandert, energienormen verstrengen, technieken en materialen worden steeds performanter … Specialisten staan klaar om je gratis wegwijs te maken. Wie op zoek is naar advies en informatie, kan terecht op de adviesstanden van de Bouwunie en Houtinfobois.

ADVIES

Voor al je vragen kan je via www.wonen.eu een afspraak maken met de specialist van je keuze, die je 20 minuten lang gratis persoonlijk advies geeft.

De specialisten:

 • Vragen over houtskeletbouw? Welk hout wordt gebruikt? Heb je een duurdere brandverzekering nodig? Kan je aan de muren zware lasten hangen? Is er een verschil tussen houtskeletbouw en traditionele bouw wat de EPB-berekening betreft? Maak een afspraak met 3bouw.
 • Asbest verwijderen, zelf doen of laten doen? Hoe groot zijn de risico’s bij blootstelling aan asbestvezels? Hoe verloopt een saneringsprocedure en bestaan er subsidies voor? Een asbestdeskundige van A.A.B. Consultancy weet hier alles over.
 • Tegels, klinkers, natuursteen… welke moet je kiezen? Wat met regeninfiltratie? Wat voor buiten en binnen? Een expert van Artstone helpt je graag.
 • Wat voor zwembad wil je plaatsen? Hoe groot en welke vorm? Hoeveel energie verbruikt een zwembad? Hoe kan ik dat onderhouden en verwarmen? Wat met het zwembad in de winter? Welke garanties krijg ik? Een deskundige van firma CBC Zwembaden kent alle antwoorden.
 • Wat zijn de voor- en nadelen van een vloer uit polybeton? Hoelang duurt de plaatsing? Hoe onderhoud je die? Is de vloer waterdoorlatend of barst die makkelijk? Voor al je vragen staat Corthout Beton voor je klaar.
 • Moet je je mazouttank regelmatig laten controleren? Wat als je overschakelt op een andere brandstof? Hoe kan je de oude tank saneren? Plaats je best een ondergrondse of bovengrondse? De erkende reservoirtechnicus van De Kessel Solutions weet raad.
 • Heb je vragen rond het zelf plaatsen van verwarming, gasleidingen, ventilatietoestellen of programmatie van domotica, gebruik van regenwater enz? Maak dan een afspraak met een deskundige van Easykit.
 • Hoe begin je aan de bouw van een houten bijgebouw? Heb je daar een vergunning voor nodig? Wie kan je helpen bij de opvolging? Timber Works geeft graag een antwoord op al je vragen over houten bijgebouwen.
 • Elektriciteit en domotica in huis zijn soms ingewikkeld. Wat is het verschil tussen KNX en andere domoticasystemen? Kan je ook een verwarmingssysteem of zonnepanelen koppelen aan KNX. Kan je op afstand de domotica bedienen? VP Elektriciteit geeft zijn expertise graag door.

INFOSESSIES

Naast persoonlijke adviessessies worden er op Wonen ook verschillende infosessies georganiseerd. Zo organiseert Houtinfobois er een aantal over hout en houttoepassingen.

Houten gevelbekleding: Mooi en tijdloos

Welk hout gebruiken? Duurzame materialen en prijs? Behandelen of laten vergrijzen? Horizontale of verticale plaatsing?
Infosessies (Infobois):

 • Zaterdag 28 januari om 11u00
 • Zaterdag 4 februari om 15u30

Terras in hout

Welke houtsoorten gebruik je? Welke levensduur heeft het hout? Waar moet je op letten bij plaatsing? Laten vergrijzen of niet? Welke ondergrond is er nodig? Hoe onderhoud je?

Infosessies (Houtinfobois):

 • Zaterdag 28 januari om 15u30
 • Zaterdag 4 februari om 11u00 ?

Solidwood, het nieuwste houtbouwsysteem

Solidwood is een nieuw en innovatief alles-in-één-bouwsysteem afkomstig uit Duitsland dat gebruik maakt van volle wanden in meerlagig houtcomposiiet om er ecologische en comfortabele woningen mee te bouwen.

Infosessies (IBC, exclusief verdeler van Solidwood op de Belgische markt):

 • Zaterdag 28 januari om 14u00
 • Zaterdag 4 februari om 14u00

Grondig renoveren loont

Grondig renoveren loont zeker en vast, en toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Wat komt er allemaal kijken bij een renovatie? Waarop moet je letten als je offertes vergelijkt? Wie kan je helpen? Hoe snel zijn je investeringen terugverdiend? Wat moet je na de renovatie zeker onderhouden, en wanneer precies?

Infosessie (Kamp C, het centrum voor Duurzaam Bouwen, en Bouwunie, de unie van het kmobouwbedrijf, in samenwerking met Wienerberger.):

 • Vrijdag 3 februari van 19u00 tot 20u00

Verstandig omgaan met overtollig regenwater

Water dat op daken, parkings of andere verhardingen neerkomt, via het oppervlak afwatert en naar grachten en rivieren wordt geleid, kan leiden tot wateroverlast. Het beleid legt daarop richtlijnen op inzake waterinfiltratie en -buffering. Hoe kan je ze toepassen?

Infosessie (Artstone):

 • Vrijdag 3 februari om 17u00

Extra : zondag 12 februari: de Open-Houtbouw-Dag

Een week na Wonen vindt de Open-Houtbouw-Dag plaats. Op zondag 12 februari kan je op diverse in Vlaanderen, woningen en/of werven gaan bekijken van bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in houtskeletbouw en houtmassiefbouw. Je wordt er verwelkomd door professionelen en kan er terecht met al je vragen over bouwen met hout. De volledige lijst met de te bezoeken woningen en werven vind je later op www.wonen.eu. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich hiervoor nog inschrijven op de stand van de Open-HoutbouwDag.

Nocturne op vrijdag 3 februari

Op vrijdagavond 3 februari blijft Wonen langer open. Die avond kan je tot 22 uur genieten van live muziek en je dus op een gezellige manier onderdompelen in de sfeer van de beurs.