“Het is tijd om van de berging een lage emissiezone te maken”

Viessmann zet op Batibouw duurzame verwarmingsoplossingen in de kijker
Vitocal 100-A, lucht/water-warmtepomp met R32
Lage emissiezones maken de laatse jaren opmars in Antwerpen, Gent en Brussel. Vanaf 2026 verbiedt Wallonië dieselwagens die gebouwd zijn voor 2009. Succesvolle maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar gezinnen en bedrijven laten opportuniteiten liggen om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Viessmann pleit als één van de voornaamste verwarmingsspecialisten van het land voor een lage emissiezone in de berging. “Dit land huisvest twee miljoen verouderde stookplaatsen”, zegt Patrick O, CEO bij Viessmann Belgium. “Niet-condenserende gas- of stookolieketels stoten meer CO2 uit en verbruiken meer energie dan nodig. Condenserende verwarmingstoestellen besparen tot 30% energie”. Viessmann geeft op Batibouw gezinnen én bedrijven een inkijk in de verwarmingstechnologie van vandaag én morgen.
Nieuwigheden die Viessmann voor het eerst op Batibouw voorstelt:
- Vitocal 100-A en Vitocal 333-G, uiterst zuinige warmtepompen voor gezinnen, voor nieuwbouw of renovatie
- Vitoclima 200-S, ideale warmtepomp én airconditioning
- Vitodens 200-W, de meest moderne condenserende gaswandketel
Maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, krijgen de laatste jaren tractie in binnen- en buitenland. Antwerpen, Gent en Brussel bannen de meest vervuilende voertuigen uit de stadscentra. Met succes: in Antwerpen daalde het percentage schadelijkste stoffen in bepaalde zones met wel 20%. Vanaf 2026 verbiedt Wallonië dieselwagens die gebouwd zijn voor 2009. Maar lage emissiezones moeten kaderen in een breder energiebeleid. Dat ontbreekt vandaag. België huisvest vandaag meer dan twee miljoen verouderde stookplaatsen. We bannen terecht verouderde wagens uit de stadscentra, maar verwarmen onze woningen met technologie die soms nog ouder is. Nochtans bestaat de technologie om de klimaatdoelstellingen van 2030 én 2050 te behalen, vandaag al.
Zonder Gebäudewende, geen Energiewende
De laatste 20 jaar zijn er ongeveer 4 miljoen verwarmingsinstallaties in België geïnstalleerd. 45% is vandaag verouderd. Niet-condenserende gas- of stookolieketels stoten meer CO2 uit en verbruiken meer energie dan nodig. Condenserende verwarmingstoestellen zoals de nieuwe Vitodens gasketel van Viessmann1 besparen tot 30% energie. De lage emissie-initatieven zijn nobel, maar onvoldoende. Beleidsmakers kunnen klimaatdoelstellingen enkel halen wanneer we op een holistische manier naar energie gaan kijken. Lage emissiezones invoeren zonder de verwarmingstechnologie van gezinnen en bedrijven aan te pakken, is dweilen met de kraan open. In Duitsland wordt de zogenaamde ‘Gebäudewende’ dan ook in één adem genoemd met de ‘Energiewende’. De energietransitie gaat hand in hand met een modernisering van het gebouwenpark.
Dat kan volgens het ‘Trias Energetica-principe’: hoe minder energieverbruik, hoe beter; duurzame energie; efficiënt verwarmen met het hoogste rendement.
1. Hoe minder energieverbruik, hoe beter
Gezinnen en bedrijven moeten hun energiebehoefte zo veel als mogelijk beperken. Woningen die voor de eerste energiecrisis van 1973 zijn gebouwd, zijn niet of slecht geïsoleerd. De Vlaamse dakisolatienorm schrijft voor dat alle daken van eengezinswoningen vanaf 2020 geïsoleerd moeten zijn, een noodzakelijke stap naar duurzaam wonen. “Op termijn zullen we onze woningen kierdicht isoleren, waardoor elke opgewekte kWh ten volle wordt benut. Het optimaliseren van verwarmingstechnologie heeft enkel nut wanneer de opgewekte warmte ook binnenshuis blijft. Isoleren is de boodschap”, zegt Patrick O.
2. Kies voor duurzame energie
In de nabije toekomst zullen duurzame oplossingen meer dan ooit een noodzakelijk alternatief vormen voor fossiele brandstoffen. Zowel voor de productie van sanitair warm water als voor elektriciteit zullen ook warmtepompen een steeds prominentere plaats innemen in huishoudens. En dat is nodig, want België mist in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland voorlopig de boot op het vlak van aanwenden van zonne-energie en warmtepomptechnologie. Ook wat betreft huurwoningen, is er werk aan de winkel. Overheden zouden verhuurders kunnen verplichten om de energetische performatie van hun huurwoningen te optimaliseren. De energieoplossingen van de toekomst zijn duurzaam. Op Batibouw zet Viessmann de warmtepompen Vitocal 100-A en Vitoclima 200-S in de kijker.
- Vitocal 100-A, lucht/water-warmtepomp met R32
Dankzij de Vitocal 100-A verwarmen en koelen gezinnen hun woning efficiënt, het hele jaar door. In de wintermaanden is deze warmtepomp de perfecte verwarming, terwijl ze in de zomermaanden afkoeling voorziet. De nieuwe monobloc past zich aan elke vermogensbehoefte aan. De buitenunit bevat alle componenten om het binnenshuisklimaat efficiënt en ecologisch te controleren. Zelfs de koudste wintermaanden stellen geen probleem voor deze warmtepomp dankzij de geïntegreerde vorstbeveilingen.
Met het koelmiddel R32 zijn gezinnen verzekerd van verkoeling tijdens de zomermaanden. De Vitocal 100-A is geruisloos en kan dus zonder probleem naast een woonruimte geplaatst worden. De Vitocal 100-A is bovendien uitermate geschikt voor vloerverwarming.
De Vitocal 100-A van Viessmann is beschikbaar vanaf 3.812 euro, excl. btw.