Waarom een warmtepomp altijd een slim idee is, ook bij renovatie

Gepubliceerd op

Bij nieuwbouw is een warmtepomp altijd een goede investering, dat weten we ondertussen wel. Maar ook bij verbouwingen is dat zo. Dankzij een goed geïsoleerde luchtdichte bouwschil, zijn de warmteverliezen beperkt en kan de warmtepomp optimaal renderen. Dat geeft InfoWarmtePomp.be, een gezamenlijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen, graag aan. Ontdek waarom een warmtepomp ook bij renovatie de verstandigste keuze is voor je verwarming en productie van warm water. 

Voor je verbouwing: vraag advies aan een installateur

Bij de renovatie van een woning stoot je vaak op enkele praktische vragen. Is de woning voldoende geïsoleerd? Combineer je vloerisolatie best met vloerverwarming? Kun je de bestaande centrale verwarming gebruiken? Zijn de radiatoren juist gedimensioneerd? Is lage temperatuurafgifte een goed idee, gecombineerd met een warmtepomp? Overweeg je een warmtepomp, dan controleer je best of er voldoende ruimte is voor het type warmtepomp dat je wil plaatsen. Een buitenunit bijvoorbeeld, neemt niet zoveel plaats in, een horizontaal of verticaal captatienetwerk voor een geothermische installatie al wat meer. Vraag zeker op voorhand aan een gespecialiseerde warmtepompinstallateur wat de mogelijkheden zijn.

Isolatie eerst, daarna de warmtepomp

Wil je investeren in een warmtepomp, dan pak je best eerst de isolatie en luchtdichtheid van je woning aan. Daardoor is het warmteverlies tot een minimum beperkt en kan een kleinere, goedkopere warmtepomp geïnstalleerd worden die toch voor het nodige comfort zal zorgen.

Vier types warmtepompen

Er worden grosso modo, op basis van hun energiebron en afgiftesysteem, 4 types warmtepompen onderscheiden: lucht-luchtwarmtepompen (halen de warmte uit de buitenlucht en geven die af aan de lucht van de ruimte die wordt verwarmd), lucht-waterwarmtepompen (halen de warmte eveneens uit de buitenlucht maar geven die af aan het warmwatercircuit) en grond-water- en water-waterwarmtepompen (die de warmtecalorieën uit de grond of het grondwater afgeven aan het water van het verwarmingscircuit).

Voor iedere renovatie of BENOvatie een warmtepomp voor verwarming én warm water

Bij de renovatie of BENOvatie van een vrijstaande villa of een driegevelwoning met een voldoende grote tuin (minstens 250 m2) zijn in principe alle types van warmtepompen mogelijk. Indien je een rijwoning hebt is de kans groot dat er geen toegang is om geothermische boringen te realiseren in je tuin of dat die te klein is. In dat geval zal je alleen kunnen kiezen tussen een lucht-water- en een lucht-luchtwarmtepomp, omdat daarvoor geen grondwerken nodig zijn. Voor een appartement is meestal alleen de laatste optie mogelijk, en dan nog op voorwaarde dat je toestemming krijgt van de Algemene Vergadering van mede-eigenaars. Tenzij het ganse appartementsgebouw in een keer gerenoveerd wordt.

Ook sanitair warm water kan je bij renovatie gemakkelijk en ecologisch produceren met dezelfde warmtepomp als voor de woningverwarming, al dan niet in combinatie met een zonneboiler. Bij renovaties waarbij de warmtepomp enkel warm water voor de keuken, douche, bad… moet produceren, is een warmtepompboiler de beste oplossing. Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een elektrische boiler, waardoor jaarlijks tot 70% op de energiefactuur kan worden bespaard. In het voordeligste geval werkt een warmtepompboiler met restwarmte, zoals de afgevoerde warme lucht van het ventilatiesysteem en de warmte in de ruimte waar de boiler staat, of gebruikt hij  warmte uit de buitenlucht.

Hybride systeem

In sommige gevallen is het beter dat je in fases renoveert: eerst overschakelen naar verwarming op lage temperatuur met vloerverwarming en/of grotere radiatoren en dan pas een warmtepomp installeren. Een heel interessante oplossing bij gefaseerde renovaties is een hybride systeem. Dat koppelt de technologie van de warmtepomp aan andere energiebronnen of -systemen (bijvoorbeeld een condensatieketel op gas). Afhankelijk van de buitentemperaturen zoekt het systeem steeds naar de oplossing met het hoogste rendement. Tijdens het grootste deel van het verwarmingsseizoen is dat de warmtepomp.

Gasabsorptiewarmtepomp 

Vrij nieuw voor residentiële gebouwen zijn gasabsorptiewarmtepompen. Die combineren de voordelen van een condensatieketel op gas en een warmtepomp. De gasabsorptiewarmtepomp produceert warm water voor het verwarmen van gebouwen en voor de productie van sanitair warm water, maar het traditionele koelmiddel wordt hier vervangen door een water-ammoniakoplossing, en de compressor door een ‘thermische compressie’ die aangedreven wordt door een condensatieketel op gas. Een gasabsorptiewarmtepomp heeft maar een heel laag elektrisch vermogen nodig, haalt ook bij lage buitentemperaturen nog een mooi rendement én kan gebruikt kan worden voor hogetemperatuurverwarmingssystemen (radiatoren). Hij kan dus een oude gas- of stookolieketel vervangen.

Warmtepompen op Batibouw

Plaats je nu een warmtepomp, dan kun je er zeker van zijn dat je woning aan alle huidige en toekomstige energievereisten voldoet en klaar is voor de toekomst. Bovendien helpen warmtepompen de Co2-uitstoot te verminderen. Tijdens Batibouw 2020, van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart, vind je de belangrijkste producenten en verdelers van warmtepompen in Paleis 12.

Wil je meer weten over warmtepompen en bijhorende premies? Check dan www.InfoWarmtePomp.be een merkonafhankelijk initiatief van tal van Belgische producenten en verdelers van warmtepompen.