Houtskeletbouw met LVL: alleen maar voordelen

Ruim een jaar geleden introduceerde Dewaele als één van de eerste spelers op de markt het gebruik van LVL-balken in de houten wanden van een houtskelet. Vandaag staat die techniek op punt en zijn de voordelen legio. “Onder andere voor het ontwerp van de architect én de stevigheid van de woning”, zegt commercieel directeur Pieter Devos.

LVL-balken - voluit laminated veneer lumber - bestaan uit verschillende lagen dun fineerhout. “Eén van de grote voordelen is dat het hout niet meer leeft. Een LVL-balk is daardoor sterker, harder en vormvaster. Het zorgt dat een houtskeletbouw geen millimeter meer beweegt”, vertelt Devos.

“Je zou kunnen zeggen dat houtskeletbouw daardoor de creativiteit stimuleert, ja”, zegt Devos. “Hout geeft de architect en de bouwheer een enorme vrijheid qua vorm en afwerking. Dat komt door de grotere stabiliteit en vormvastheid van LVL-balken. Die laten je toe om grotere overspanningen en moeilijke vormen te maken”, weet Devos. Goed nieuws voor de esthetische kant van de architectuur dus. Met houtskeletbouw kan je daardoor zowel de superklassieke als de ultramoderne toer op.

Nog een voordeel van LVL-balken? Door de hoogte van de balken kan je leidingen van bijvoorbeeld de ventilatie onzichtbaar inwerken in de wanden.

Het gebruik van gelamelleerd hout is op zich geen nieuwe techniek. Het werd in de jaren 70 al toegepast in de Verenigde Staten. Waar Dewaele dan wel innoveert, is door LVL-balken te gebruiken in het hele houtskelet.

“Deze LVL-techniek is bovendien enorm duurzaam en energiezuinig. We gebruiken nu tot 75% van onze bomen. Terwijl dat voor massieve houten structuren maar 50% was”, besluit Devos.

 

In samenwerking met Dewaele Woningbouw

Meer nieuws van Dewaele Woningbouw

Ontdek deze energievriendelijke woningen in De Pinte & Werchter op Nieuwbouwzondag

Bezoek deze energieneutrale woning in De Pinte en energiezuinige woning in Werchter tijdens Nieuw

Bezoek Dewaele Woningbouw op bis

De bouwbeurs bis (5 tot 13 oktober) is ondertussen aan haar 31ste editie toe en verwacht opnieuw

Houtskeletbouw: hoe zit het met de geluidsisolatie?

Bouwers kiezen steeds vaker voor houtskeletbouw om zonder veel moeite tot een lage-energiewoning

Klimaatneutraal bouwen doe je zo: tips & tricks

Het klimaat blijft een ‘hot topic’ in het nieuws, en terecht!

GRATIS Nieuwsbrief