Op stap met experts : Ecobouwers Pro!

Gepubliceerd op 02 November 2015

Vanaf dit jaar bereidt Ecobouwers hun opendeurdagen uit met Ecobouwers PRO.  Verschillende voorlopers in de bouwsector stelden een speciaal programma samen voor deze dagen. Ze nemen je mee naar interessante werven, treffende voorbeeldgebouwen en geven je vooral een zeer goede uitleg. Ecobouwers Pro is voor iedereen toegangkelijk, maar de plaatsen zijn beperkt!

Bostoen. Passieve meergezinswoning

Ook benieuwd hoe een passiefwoning vorm krijgt? Bostoen biedt je een unieke kijk achter de schermen in deze passieve meergezinswoning op maat in Nevele. Bouwtechnisch laat deze woning heel wat zien, zoals grote glaspartijen, grote overbruggingen en een adequaat geplaatste isolatieschil. Nu staat de woning nog in ruwbouw, maar nadien zullen een warmtepomp met diepteboring, vloerverwarming en PV-panelen de energiekost tot een minimum beperken. Een specialist in energiezuinig bouwen staat je te woord en antwoordt op al je vragen over op maat en betaalbaar bouwen.

Schrijf je hier in voor een bezoek op 14/11 om 10 uur, 15/11 om 14 uur

Flidais. Met de kracht van de zon.

Flidais’ nieuwe kantoorruimte in opbouw is een ware expositieruimte. Al de nieuwste inzichten binnen het bio-ecologische bouwen worden hier toegepast. De ecologische voetafdruk van deze kantoorruimte is dan ook bijzonder klein. Kers op de taart is een zonneboiler van 37.000 liter die zal instaan voor de verwarming van de woning. Een unicum in België!

Schrijf je hier in voor een bezoek op 7/11, 8/11, 11/11, 14/11, 15/11 telkens om 14 uur

Rockwool. Uitdagende architectuur

‘Les Cloisières’ is een uniek project. Het zal niet alleen de ‘hoogste houtbouw’ in België zijn, maar ook uniek omwille van de integratie van alle mogelijke ecologische bouwtechnieken. Zo zullen onder meer zonnepanelen, microwarmtekrachtkoppeling, gestuurde ventilatie, regenwaterrecuperatie en groendaken worden gecombineerd. In een eerste fase worden er 197 woningen gerealiseerd, op termijn zullen het er 600 woningen, winkels en diensten in deze wijk van 18 hectares ten zuiden van Charleroi gebouwd zijn.

Dialoog. Op stap in Halle.

Op zaterdag 14 november 2015 organiseert Dialoog een fietstocht langs twee nteressante projecten in Halle: één net afgewerkt passiefhuis en een gerenoveerde driegevelwoning. In de projecten is er niet alleen aandacht besteed aan energie, maar ook aan water, ruimte en duurzaam materiaalgebruik. De architect en/of de bouwheer geven uitleg.

Praktisch: Afspraak om 9.15 uur aan de hoofdingang van het station van Halle. Vermoedelijke duur: tot 13 uur. Verplaatsingen tussen de adressen gebeuren met de fiets. De fietstocht van het station naar de te bezoeken huizen duurt ongeveer 10 minuten. Je komt zelf met de fiets of huurt een Blue Bike aan het station van Halle.

Kostprijs: de tour is gratis, inschrijven kan hier

ABBLO. Wonen en gezondheid.

Meer weten over gezondheid en wonen? Dan moet je op 14 of 15 nov afzakken naar Sint-Niklaas. Abblo neemt je mee op bezoek in een (on)gezond huis in waar je een rondleiding krijgen van LOGO vzw. Op hetzelfde moment gaat er in het Bauhuis en duurzame bouwbeurs door. De mensen van ABblo ontmoeten samen met jou de enkele exposanten dompelen je onder in de voordelen van ecologische bouwmaterialen. 
 

Praktisch: 14/11 en 15/11 om 14u / Afspraak: station Sint-Niklaas / prijs: gratis / www.abblo.be

Inschrijven kan via Jenny.delaet@ugent

Brussel. Inspirerende tour

Bond Beter Leefmilieu neemt je mee op sleeptouw langs verschillende opmerkelijke gebouwen in Schaarbeek. We bezoeken een voorbeeldverbouwing van een stadswoning tot een zeer lage-energiehuis met veel bio-ecologische materialen en een gerenoveerde penthouse-kantoorverdieping tot appartement met een prachtig uitzicht. De bouwheren, beiden met de nodige professionele ervaring omtrent duurzaam bouwen, straan je ter woord en vertellen je de do en don'ts omtrent energeizuinig en ecologisch renoveren.

Pratisch: Zondag 15/11 om 14u. Vertrekplaats Rue Massaux 15, 1030 Schaerbeek. Gratis.

Schrijf je hier in voor de rondleiding.

Brussel. Voorbeeldgebouwen

Meer dan 240 renovatie-en bouwprojecten in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest werden de afgelopen jaren geselecteerd als Voorbeeldgebouw. Uit binnen-en buitenland komen architecten, aannemers, promotoren en overheden kijken en leren van deze duurzame bouwprojecten. Op 13 november voorziet Leefmilieu Brussel i.s.m. Ecobouwers en Bouwunie een bezoek, exclusief voor bouwprofessionals aan twee boeiende projecten: een verbouwing van een Brussels herenhuis tot vier woningen en de verbouwing van een industrieel gebouw naar een dokterspraktijk met ecologische materialen. De betrokken architecten en aannemers begeleiden de bezoekers. Praktisch: 13/11, 9u30-13u, tweetalig. Samenkomst: Tour en Taxis, voor het gebouw van BIM. Prijs: Gratis. Inschrijven voor 9/11 via deze link