Een meegroei nul-energie woning

Gepubliceerd op 19 Augustus 2015
Meegroei nul-energie woning
Meegroei nul-energie woning

Jan en Toncica hebben een passie voor passiefbouw. Voor het derde jaar op rij zetten ze hun deuren open tijdens Ecobouwers opendeur om geïnteresssseerde bezoekers ten ontvangen in hun nulenergiewoning. Hun woning is te bezoeken op 7 en 8/11 om 10 en 14 uur.

Jans droom over een energievriendelijk woning begon al in de jaren 70, toen hij tijdens zijn studentenjaren geconfronteerd werd met de oliecrisis en de Club van Rome hun rapport uitbracht "Grenzen van de groei". Toen hij een tijdje werkte in Duitsland geraakte hij helemaal overtuigd van passiefbouw. "Al snel kriebelde het om zelf passief te bouwen. Ons vorige huis telde 4 verdiepingen en vertoonde ergonomisch heel wat mankementen. Helemaal niet aangepast aan de toekomstige noden van een bejaard koppel. Toen ik op pensioen ging, kwam alles tesamen. We wilden een passieve nieuwbouw met oog voor comfort.

Zijn huis werd ontworpen als een "meegroei" nul-energiewoning. De woning combineert een hoge isolatiegraad met hernieuwbare energiebronnen zoals een PV-installatie, zonneboiler en warmtepomp. "Mijn ecologische voetafdruk was al behoorlijk klein, maar nu is die zeker tot een minimum beperkt. Iedereen met een groen hart moet zeker passief bouwen overwegen. De lagere energierekening krijg je er gratis bij! Bovendien is een passiefhuis de beste garantie dat je eigendom ook in de toekomst een interessante investering blijft."

 

Lees meer op : http://www.ecobouwers.be/opendeur/gebouw/meise/meise-vl186003#