Bis beurs 2017 architectuurwedstrijd : De binnenkant van België

Gepubliceerd op 10 August 2017
Bis 2017 architectuurwedstrijd - Sven Goedefroo - goedefroo+goedefroo architecten

De architectuurwedstrijd tijdens bis beurs 2017 heeft 2 laureaten in de categorie "Inbreiding bij meergezinswoningen".  Dit project wil het diepe en brede binnengebied van een bouwblok verdichten. Dwars op elkaar gestapelde patiowoningen met elk hun verticaal tuintje toegankelijk voor jong en oud, vormen de schakel tussen de twee straatblokken. 

Ontwerp: Sven Goedefroo - goedefroo+goedefroo architecten

Bis 2017 architectuurwedstrijd - Sven Goedefroo - goedefroo+goedefroo architecten

Project:

We kennen allemaal wel een binnenkant van een bouwblok, netjes verkaveld, dichtgebouwd met magazijntjes, dierenhokken, achterhuizen, koterijen … Het is het stiltegebied van de stad met veel potentieel. 

Dit project wil het diepe en brede binnengebied van een bouwblok verdichten. Dwars op elkaar gestapelde patiowoningen met elk hun verticaal tuintje toegankelijk voor jong en oud, vormen de schakel tussen de twee straatblokken. Verschillende woontypologieën, gebundelde verticale trappenhuizen om de kostprijs te drukken, buitencirculaties om sociale contacten te stimuleren en een ondergrondse parking kenmerken dit project met fietsers, bewoners en kinderen in de leefstraat. De ene zijn dak is de andere zijn tuin.

Wat overtuigde de jury:

Dit schitterende concept opent perspectieven om anders te denken over hoe we aan verdichting kunnen doen. Verschillende woonvormen garanderen een gemengde wijk en de aandacht voor de buitenruimte verhoogt de levenskwaliteit.

Een ondergrondse parking met daarboven woonruimtes en een autovrije leefstraat is een duidelijk voorbeeld van hoeveel je kan doen op een kleine oppervlakte. Bovendien toont het aan dat inbreiding ook ondergronds meerwaarde genereert voor mobiele oplossingen.