Advies@bis 2015: vaste waarden en nieuwe gezichten

Gepubliceerd op 27 August 2015
Advies@bis

Alle (ver)bouwers krijgen graag een duidelijk, correct en objectief antwoord op de talrijke vragen die ze zich stellen. Bouwen of verbouwen wordt immers steeds complexer. De wetgeving verandert, energienormen verstrengen, er komen steeds weer nieuwe producten, materialen en technieken op de markt ...

Bis, Vlaanderens grootste bouwbeurs, profileert zich al jaren als voorloper op het vlak van gratis, professioneel en objectief advies. Ook dit jaar wordt voor advies@bis weer een groot deel van hal 2 gereserveerd (en enkele stands in hal 1 en hal 5, zie verder) met een aantal vaste waarden, maar ook nieuwe gezichten. Net zoals de vorige jaren staat bij advies@bis niet de verkoop centraal, maar wel degelijk het goede, objectieve advies.
Iedereen met vragen kan via de website www.bisbeurs.be een afspraak maken met de specialist van zijn of haar keuze, die hen 20 minuten lang gratis persoonlijk advies zal geven. Vanaf 7 september gaat deze module online op www.bisbeurs.be.

Een overzicht van de deelnemers

EURODAL

Met alle vragen over tuinarchitectuur en tuinverhardingen kun je terecht bij de vaklui van Eurodal. Welke meerwaarde kan een tuinarchitect bieden? Vanaf wanneer kun je die bij jou (ver)bouwproject betrekken? Wat zijn de mogelijkheden als je je terras wil vernieuwen? Welke soorten verhardingen bestaan er voor een oprit, hoe ‘verouderen’ deze materialen, en hoe moet je ze onderhouden? Wat is het mooist: één enkel materiaal, of een combinatie van materialen? Werken tuinaannemers onafhankelijk van de tuinarchitect? Welke planten en struiken passen het best bij de stijl van jouw woning? Wat kost een tuinontwerp?
Vragen over tuinarchitectuur en tuinverhardingen? Stel ze aan de vaklui van Eurodal.
Hal 2 – 2100 I en J

VAILLANT

Wat is op dit ogenblik de meest energiezuinige manier om warm water te produceren? Hoe komt het dat condensatieketels zo zuinig zijn? Hoe werkt een warmtepomp? Is het waar dat je met een warmtepomp ook kan koelen? Wat moet je zeker weten over zonne-energiesystemen? Wat is een hybride systeem en wat zijn de voordelen hiervan? Wat is eigenlijk het nut van die energielabels op ketels, boilers, warmtepompen en waterverwarmers? Wat is het verschil tussen een weersafhankelijke regeling en een kamerthermostaat?
Voor al je vragen over verwarming en warmwaterproductie: maak een afspraak op de adviesstand van Vaillant.
Hal 2 – 2100 M en N

RENI FARYS – TMVW (nieuw!)

Wil je graag regenwater stockeren om het later te gebruiken? Kan dat eender waar in de tuin? Boven of onder de grond? Hoe groot moet de regenwaterput zijn? Kun je ook regenwater van een plat dak gebruiken? Welke leidingen en installaties zijn er nodig? En welk soort filter en welke pomp? Is er daar niet veel onderhoud aan? Hoe wordt ervoor gezorgd dat regenwater niet in het leidingwater terecht komt? Waarvoor mag je regenwater zoal gebruiken? Wat gebeurt er als je te veel water heb? En wat kost dat allemaal?
Met al je vragen over het gebruik van regenwater kun je op bis terecht bij de specialisten van Farys. En kies je voor één van hun Reni-pakketten dan maakt regenweer je nooit meer neerslachtig!
Hal 2 – 2100 H

VLAAMS ENERGIEAGENTSCHAP (VEA) - 1700

De Vlaamse Regering wil de energiepremies hervormen. Wanneer zullen we weten wat er juist verandert? Kun je nog een premie krijgen voor dakisolatie? En welke premies zijn er voor een BEN-woning? Wat is het beste: zonnepanelen plaatsen of het dak isoleren? Hoe kun je te weten komen of een aannemer voor spouwmuurisolatie wel voldoende bekwaam is? Zullen de eisen voor nieuwbouwwoningen en grondige renovaties in de toekomst nog strenger worden? Bestaan er goedkope leningen voor de financiering van energiebesparende investeringen? EPC en EPB, wat is het verschil eigenlijk?
Voor al je vragen over energie(premies): maak op www.bisbeurs.be een afspraak met een specialist van het Vlaams Energieagentschap (VEA).
Hal 2 – 2100 L

ORDE VAN ARCHITECTEN

Hoe vind je een architect? Wat is zijn wettelijke taak, en wat kan en mag hij daarnaast nog voor jou doen? En hoe vind je een architect die gespecialiseerd is in een bepaalde bouwstijl of in een bepaalde bouwtechniek, bijvoorbeeld houtskeletbouw? Mag je de architect altijd zelf kiezen? Hoe wordt het ereloon van een architect vastgelegd? Waar kun je terecht als je een geschil hebt met de architect? Wat is de taak van de Orde van Architecten? Wanneer kun je beroep doen op die Orde?
Vragen over architecten? Maak via www.bisbeurs.be een afspraak op de adviesstand van de Orde van Architecten.
Hal 2 – 2100 D

WTCB

Is metselwerk sowieso luchtdicht? Is het zinvol om de spouwmuur na te isoleren wanneer er aan de buitenzijde van de muur nog een isolatiesysteem komt? Welk vochtgehalte mag de chape maximaal hebben vooraleer er parket mag worden geplaatst? Hoe is inwendige condensatie in een hellend dak te vermijden? Een luchtspouw tussen het onderdak en de thermische isolatie: ja of nee? Welke helling moet worden gerespecteerd voor sanitaire afvoerleidingen? Is een CE-markering van vensters en deuren wettelijk verplicht? Isoleert driedubbel glas akoestisch beter dan dubbel glas? Moet buitenschrijnwerk altijd worden afgewerkt? Een behandeling van gevelmetselwerk met hydrofobeermiddelen: heeft dat wel zin? Hoe weet ik of een bouwmateriaal duurzaam is?
Vraag het tijdens bis aan de experts van het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf).
Hal 2 – 2100 K

CIB

Zowat 60% van de eigenaars die een huis uit de hand verkoopt, doet tegenwoordig een beroep op een makelaar. Heel wat eigenaars proberen het dus nog zonder, wat niet eenvoudig is en dus wel wat risico’s inhoudt. Want hoeveel kun je vragen voor je woning? Is je dossier wel volledig, met een bodemattest en alle verplichte keuringen? In hal 5 zullen op de gezamenlijke stand van de CIB (beroepsvereniging van makelaars en syndici) en Flexpro (beroepsvereniging van vastgoedexperts en bouwpromotoren) doorlopend een advocaat en een notaris aanwezig (nieuw!) zijn, om je vragen in verband met aankoop, verkoop en verhuur individueel te beantwoorden. Hal 5 – Meer info op www.cibovl.be en www.flexpro.be.
DAG VAN HET VASTGOED van FLEXPRO & CIB OOST-VLAANDEREN Een evenement dat zeker ook onder de noemer ‘advies’ kan geklasseerd worden (hoewel niet gratis) is de nieuwe ‘Dag van het vastgoed’, voor het grote publiek en voor studenten vastgoed, die Flexpro en CIB Oost-Vlaanderen samen organiseren op 5 oktober. Je kunt twee workshops kiezen uit een reeks van 8, een lunch nuttigen en aansluitend bis bezoeken. Let wel, je moet op voorhand inschrijven en de Dag kost 50 euro (incl. gratis toegang bis, gratis parking en lunch). Meer info en een overzicht van de workshops vind je op www.fexpro.be en www.cibovl.be.

Ook advies bij het STEUNPUNT DUURZAAM WONEN en BOUWEN …

Op de stand van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Oost- en West-Vlaanderen, in hal 1, vlakbij de inkom, kun je ook terecht met allerhande vragen over bouwen. Zoals: waar krijg je onafhankelijk advies over jou (ver)bouwproject? Wat zegt de wetgeving? Wat betekent een BEN-woning? Waarom luchtdicht bouwen? Waarmee kun je een spouwmuur na-isoleren? Ventileren, is dat wel nodig? Kun je ook gezondere materialen gebruiken? Welke voordelen hebben kleinere, compacte woningen en rijwoningen? Welke voordelen heeft wonen in de stad?
Hal 1 – 1487

... en bij meer dan 480 andere specialist/exposanten op bis, dé bouwbeurs.

Uiteraard krijg je ook pakken informatie en deskundig advies bij elk van de ruim 480 andere exposanten van bis in de andere hallen! Wil je een nieuwe tegel-, parket- of laminaatvloer? Andere deurkrukken of kranen laten plaatsen? De muren van de slaapkamers opfrissen? Nieuwe verlichting in de living? Of je woning laten isoleren? Eén adres: bis in Flanders Expo! Op bis vind je niet alleen alle bouwmaterialen, -producten en -technieken maar ook de vakmensen en specialisten die ze kunnen installeren. Bakstenen, hout, parket, trappen, badkamers, keukens, verwarming, elektrische installaties ... Een volledige lijst vind je op www.bisbeurs.be.

Hier vindt je praktische info over Bis.