Vlieg toont levensgrote droomplekken van kinderen op BATIBOUW

Gepubliceerd op 01 March 2015
Guillaume, Bjorn en Benjamin  vertellen over de 'Chipie toren'
Marte opent haar droomplek de 'droomeilandjes'
minister Gatz in het UFO planeethuis

Naast renovatieadvies en bouwmaterialen vind je op Batibouw 2015 vijf wonderlijke metershoge “droomplekken” van kinderen. Deze expo van Vlieg - het familieproject van CultuurNet Vlaanderen - is het sluitstuk van een grootscheepse actie die kinderen uitnodigt om stil te staan bij de kwaliteit van hun leefomgeving. Cultuurminister Sven Gatz opende vanmiddag de unieke themaexpo van het familieproject Vlieg.

Deze poëtische expo op de grootste bouwbeurs van het land sluit een actie af die begon in de zomervakantie van 2014. Toen vonden tienduizenden kinderen uit heel Vlaanderen een schatkist van Vlieg, met daarin een bouwplan om een echte droomplek te verzinnen. Een jury selecteerde vijf buitengewone maquettes waarvan echte, leefbare ruimtes gemaakt werden door studenten architectuur van de Universiteit Antwerpen, gecoördineerd door BULK architecten uit Antwerpen.

Sven Gatz, minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel: “Als kind heb ik ook veel droomplekken gehad, droomplekken zijn belangrijk in een mensenleven. Het zijn de pleisterplaatsen waar je je goed voelt.”

De expo is volledig opgebouwd rond de fantasierijke droomplekken van Björn (12, Menen), Elien (6, Rekem), Emmeke (6, Wanzele), Guillaume (10, Menen), Marte (7, Lier) en Remi (7, Groot-Bijgaarden). Emmeke licht toe dat haar ronde Ocaan-UFO onzinkbaar is en drijft op de oceaan. Want alles gaat in de toekomst overstromen. De UFO is helemaal doorzichtig zodat je de zee kan zien onder je voeten en ‘s nachts in je hangmat de sterrenhemel kan bewonderen.

Geert Maes, algemeen directeur BATIBOUW: “Wat duidelijk blijkt uit de ontwerpen is dat natuur en water voor kinderen heel belangrijk zijn. En niet te vergeten: comfort. Kinderen willen het liefst dat alles geregeld kan worden met een druk op de knop.”

Elk van de bouwwerken is een warme uitnodiging voor families om stil te staan bij de manier waarop we onze leefruimte kunnen inrichten met zin voor verbeelding en vindingrijkheid.

De expo is te bezichtigen in de Astridhal/Patio van 28 februari tem 8 maart.