BEN (ver)bouwen met YTONG

Gepubliceerd op 15 January 2015

Met de innovatieve wandoplossingen en de snelle bouwsystemen biedt Xella vandaag al een antwoord op de uitdagingen van de toekomst. Tijdens Batibouw 2015 zet Xella het YTONG volledig bouwsysteem in de kijker. Met YTONG maakt de (ver)bouwer zijn woning van kelder tot dak volledig conform de strenge energie-efficiëntie normen.

Ook de snelle bouwsystemen van Xella bieden een antwoord op de uitdagingen van morgen. Om in te spelen op de stijgende vraag naar woningen, appartementen, schoolgebouwen en zorginstellingen zijn snelle, betaalbare, energiezuinige en milieuvriendelijke bouwsystemen nodig. Met de performante bouwsystemen YTONG casco, SILKA elementen met verdiepingshoge binnenwanden, HEBEL Plus en HEBEL Construct is het mogelijk om op zeer korte tijd appartementsgebouwen, kantoren, scholen en zorginstellingen te bouwen.

YTONG voor de nieuwbouw- of gerenoveerde woning van de toekomst

In het gamma van YTONG presenteert Xella op Batibouw de nieuwste YTONG 007 Low Energy en de YTONG Energy+. Deze superisolerende bouwblokken zijn over hun hele levenscyclus duurzaam en 100% recycleerbaar en voldoen volledig aan de strenge eisen die vanaf 2020 gesteld worden op het vlak van energieneutrale woningen. Met YTONG is het mogelijk om de woning van kelder tot dak op te trekken volgens de strengste energie-efficiëntie normen.

YTONG is een steenachtig materiaal dat tegelijk dragend en isolerend is, wat het materiaal tevens zeer geschikt maakt voor renovaties of uitbreidingen. YTONG-blokken zijn licht in gewicht en belasten de bestaande draagstructuur niet overbodig. Extra isolatie is overbodig wanneer ze als buitenwand worden gebruikt. YTONG-blokken kunnen ook als binnenmuur functioneren door ze als voorzetwand bij een bestaande buitenmuur te plaatsen. De gladde stevige binnenmuur kan eenvoudig afgewerkt worden met een dunpleister.

YTONG 007 Low Energy

Xella presenteert tijdens Batibouw de nieuwste generatie YTONG 007 Low Energy. Deze blok is zijn tijd ver vooruit en beantwoordt vandaag al met een gecontroleerde lambdawaarde van 0,070 W/mK aan de strenge 2020 normen en de voorwaarden voor bijna energie neutraal bouwen (BEN bouwen).

Met de YTONG 007 Low Energy behaalt men monolithische muren met U-waarde van 0,15 W/m²K, zonder toevoeging van extra isolatie. Dankzij deze uitzonderlijke performantie is de YTONG 007 Low Energy zeer geschikt voor BEN en plusenergie woningen.

De isolatiewaarde van de YTONG 007 Low Energy is uniek op de markt en blijft behouden gedurende de hele levensduur van de woning. Ook de luchtdichtheid van de muren blijft levenslang verzekerd, zelfs wanneer in de muren geboord of gekapt wordt.

Bouwen voor het leven veronderstelt slimme keuzes maken en niet inboeten op gebied van kwaliteit en duurzaamheid. Met de nieuwste generatie YTONG 007 Low Energy blokken kan men massieve buitenmuren optrekken zonder extra isolatiemateriaal. Zo bespaart de bouwheer niet alleen energie maar ook de kost van isolatiemateriaal.

De unieke eigenschappen van de blokken verzekeren ook een optimaal thermisch comfort waardoor de koude in de winter buiten blijft, terwijl het in de zomer aangenaam koel blijft binnen.

YTONG Energy+

De YTONG Energy+ blok bestaat uit drie superisolerende lagen en is hierdoor een sterk staaltje van innovatieve technologie in bouwmaterialen. Hij integreert de functies van isolatie, draagmuur en gevel en maakt het dus mogelijk om massieve muren te bouwen zonder toevoeging van isolatiemateriaal of spouw.

Met deze blok kunnen wanden worden gerealiseerd met een U-waarde tot 0,11 W/m²K bij een dikte van 50 cm. De YTONG Energy+ blok bestaat ook in een dikte van 40 cm wat muren met U-waarde van 0,15 W/m²K oplevert.

SNELLE EFFICIËNTE BOUWSYSTEMEN 

YTONG Casco Bouwsysteem

Met het YTONG Casco Bouwsysteem staat een gemiddeld gebouw er al na enkele dagen. Alle elementen van het casco zijn vooraf berekend en in de fabriek op maat geproduceerd. Op de werf moeten de vooraf gefabriceerde elementen nog enkel gemonteerd worden. Deze bouwmethode levert heel wat tijdswinst op en is kosten- en energiebesparend. YTONG Casco gebouwen genieten ook van de vele voordelen die cellenbeton oplevert: isolatie, brandveiligheid, luchtdichtheid, duurzaamheid, creatieve vormvrijheid. Het Casco Bouwsysteem wordt op grote schaal toegepast voor woningbouwprojecten in verschillende landen, o.a. in Angola.

HEBEL Plus voor buitenmuren conform de hedendaagse eisen

HEBEL Plus is een bouwsysteem dat Hebel cellenbeton platen combineert met geïsoleerde sandwichpanelen die rechtstreeks op de platen worden gemonteerd. De sandwich panelen worden zonder tussenruimte rechtstreeks tegen de HEBEL platen geplaatst. Dit werkt snel en garandeert een perfecte isolatie zonder koudebruggen. De combinatie van HEBEL platen met sandwichplaten resulteert in hoog thermische en zeer slanke muren.

Bouwen zonder skelet met HEBEL-Construct

Door het gebruik van dragende HEBEL-wandplaten in combinatie met HEBEL-vloer en -dakplaten is bouwen zonder staal of betonnen draagstructuur mogelijk. De HEBEL-platen worden eenvoudigweg op de gestorte vloer gestapeld en verlijmd en zorgen voor voldoende draagkracht en stabiliteit. Het grote formaat van de HEBEL-platen versnelt het bouwproces aanzienlijk. Het bouwen zonder draagstructuur vergroot ook de flexibiliteit om een gebouw in te delen.

Met haar uitzonderlijk brandwerende, akoestische en thermisch isolerende eigenschappen verzekert HEBEL-cellenbeton een groot comfort voor de gebruikers van een gebouw dat volledig met dit materiaal wordt opgetrokken. HEBEL heeft ook een groot accumulerend vermogen waardoor zowel in de winter als in de zomer optimale temperaturen worden behaald.

De snelle en efficiënte HEBEL-Construct bouwmethode biedt een rendabel alternatief voor de traditionele bouwoplossingen en is uitermate geschikt voor projectbouw.

Snel en energie-efficiënt bouwen met YTONG verdiepingshoge panelen en SILKA-elementen

Snelheid en efficiëntie zijn essentieel voor de rendabiliteit van elk bouwproject. De eenvoudig en dus snel plaatsbare Xella bouwmaterialen zijn bovendien duurzaam en thermisch efficiënt waardoor ze de meest aangewezen oplossing zijn voor passief- en energiezuinig bouwen.

De SILKA kalkzandsteenelementen zijn de snelste en efficiëntste bouwmethode voor laagenergie- en passiefbouw. In de projectbouw werkt men steeds meer met SILKA-elementen omdat deze het mogelijk maken om aanzienlijk sneller dan met andere materialen te bouwen.

SILKA bestaat enkel en alleen uit water, kalk en zand: natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Dit duurzaam en milieuvriendelijk materiaal biedt ook een uitstekend warmtecomfort en akoestische isolatie. Wandoplossingen met SILKA kalkzandsteen komen de productiviteit en rendabiliteit op de werf, de kwaliteit van de woning en het budget van de bouwheer maximaal ten goede.

Voor de binnenwanden laten de verdiepingshoge panelen van YTONG toe om ruimtes eenvoudig en snel te scheiden van elkaar. Dankzij de bijzondere eigenschappen van YTONG zijn deze binnenwanden akoestisch isolerend, warmteaccumulerend, brandwerend en ongevoelig voor vocht. Bovendien worden de panelen milieuvriendelijk geproduceerd en is het materiaal 100% recycleerbaar. Omdat de panelen ongevoelig zijn voor vocht, kunnen ze al in de ruwbouwfase geplaatst worden wat het bouwproces aanzienlijk versnelt. Ten opzichte van binnenwanden in andere materialen kan in een gemiddeld appartementsgebouw een winst van 10 weken gemeten worden. De wanden zijn ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

SILKA Klimaatwand voor energie-efficiëntie

De SILKA Klimaatwand is een onzichtbaar koel- en verwarmingssysteem op basis van warmte- en koudestraling. Warm of koud water circuleert in een leidingensysteem dat is aangebracht in speciale, van een sleuf voorziene SILKA blokken. Uit onderzoek blijkt dat straling voor het meeste comfort en de minste kosten zorgt. Deze manier van het verwarmen en koelen van ruimten verschilt fundamenteel van de nog veelgebruikte systemen op basis van convectie. Met een convectiesysteem is koeling niet eens mogelijk. Bij stralingswarmte of –koelte (uit de wand of de vloer) worden personen direct ‘aangestraald’.

De gehele wand of vloer werkt als een radiator of koelelement. Door de hoge massa van SILKA wordt de warmte in het materiaal opgeslagen en traag gelijkmatig afgegeven.

De SILKA Klimaatwand is ideaal om te combineren met bijvoorbeeld aardwarmte-installaties om zo een geheel duurzaam en ecologisch koel- en verwarmingssysteem te creëren. De wanden zijn bijzonder geschikt voor toepassing in de zorg- en assistentiesector.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan