De werf van de toekomst: energie-efficiënt renoveren

Gepubliceerd op 27 Februari 2015

Energie-efficiënt renoveren wordt de komende jaren de absolute prioriteit voor de bouwsector. Twee derde van de gebouwen in ons land dateert van voor 1970 en laat energetisch te wensen over. Jaarlijks wordt minder dan 1% van het gebouwenbestand gerenoveerd.

De gevolgen zijn gekend: hoge verwarmingskosten, een ontoereikende woonkwaliteit en een grote CO2-uitstoot.

Energie-efficiënt renoveren is een noodzaak. Maar het is ook een opportuniteit. Een grondige en correcte renovatie resulteert in een meervoudige en blijvende waardevermeerdering:

 • U heeft minder verbruikskosten.
 • U krijgt meer wooncomfort.
 • Uw gebouw heeft een langere levensduur.
 • U kunt rekenen op een hogere verkoopwaarde.
 • U creëert een maatschappelijke meerwaarde.

Testwerven wijzen de weg

Belangrijk is een correcte aanpak. De juiste renovatie-ingrepen moeten op het juiste moment worden gepland, zeker als de werken in de tijd worden gespreid. Elke ingreep moet passen in een totaalvisie, zodat ook later nog zinvolle ingrepen mogelijk blijven. Uw investeringen moeten voldoende rendement opleveren. Elke uitgave moet afgewogen worden tegen de terugverdientijd.

Wat dat concreet inhoudt, onderzoekt Wienerberger op twee testwerven in Spiere en Mechelen. Wat leren ons die werven over de verhouding tussen de investeringskost en de energiewinst? We boeken duidelijk de grootste winst als we eerst de bouwschil isoleren en zo de energievraag beperken. Een dak- en gevelrenovatie is de allereerste en meest rendabele ingreep voor verbouwers die nutteloze of weinig efficiënte uitgaven willen vermijden.

Voor die basisingrepen bestaan vandaag gepaste oplossingen met duurzame en onderhoudsvriendelijke materialen. Geen experimentele of complexe en dure technieken, maar ingrepen die al jaren gekend zijn, met de vertrouwde bouwmethoden worden gerealiseerd en die ruime esthetische keuzemogelijkheden bieden. Bovendien bepaalt u vrij hoe ver u wilt gaan inzake energie-efficiëntie: conform de huidige EPB-vereisten, lage-energierenovatie of BEN-renovatie.

Duurzame oplossingen op maat

 • Expressieve gevel

  Voor de vernieuwing van de gevel zijn er tal van mogelijkheden. Een vernieuwde gevel met Terca en Desimpel gevelstenen bereikt gemakkelijk een levensduur van 150 jaar. De gevelstenen zijn stootvast, vragen weinig onderhoud en verouderen mooi. Ze zijn verkrijgbaar in een brede waaier aan formaten, kleuren en aspecten.
  Wilt u de bestaande gevel extra dik isoleren? Dan kunt u terugvallen op de Eco-brick gevelsteen, die met zijn smaller formaat 30% minder ruimte inneemt dan andere bakstenen. Of u kunt gebruikmaken van dunne, op kleefmortel bevestigde steenstrippen. Een andere mogelijkheid is een gevelbekleding met Koramic kleipannen die een onregelmatige of niet-vlakke ondergrond aan het oog onttrekken. Streeft u naar een vlak en hedendaags resultaat? Dan is de vlakke kleipan uw logische keuze.
   
 • Robuust dak

  Wie renoveert, pakt meestal eerst het dak aan. In dat geval zijn Koramic kleidakpannen uw absolute nummer een. Koramic kleidakpannen bereiken gemakkelijk een levensduur van 150 jaar, ontwikkelen in de loop der jaren een mooi patina en zijn vorstbestand. De pannen zijn perfect herbruikbaar, vergen weinig of geen onderhoud en kunnen indien nodig in een mum van tijd per stuk worden vervangen.
   
 • Dak en gevel worden één

  Bij een renovatie worden dak en gevel vandaag steeds vaker bekleed met eenzelfde kleipan, waardoor de woning een sterke, uniforme uitstraling krijgt. Omdat slechts een aannemer deze werken uitvoert, wint u tijd, vermijdt u coördinatieproblemen en bent u zeker van een vlekkeloze plaatsing.