Wegwijs in de meest energiezuinige stookolieketels!

Op 26 september 2016 trad de Europese Ecodesign-verordening in voege. Dit betekent dat verwarmingstoestellen met een energie-efficiëntie onder een bepaald niveau niet meer verkocht mogen worden in de EU. Zo wil Europa – met het oog op de klimaatdoelstellingen 2020 – het rendement optrekken en het energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderen.

Sinds september 2015 zijn energiezuinige stookolieketels dus de norm. In de praktijk zijn dat de meest performante laagtemperatuur- en condensatietoestellen. Elk toestel wordt in een bepaalde klasse ingedeeld, en dit wordt gevisualiseerd door een label. Het label zal aangeven hoe efficiënt een nieuw verwarmingstoestel warmte kan produceren. Hoe efficiënter, hoe hoger het rendement en hoe lager het energieverbruik.

Energielabels per handelsmerk

Maar welke producten van welke handelsmerken beantwoorden aan de nieuwe Europese normen? Op de gloednieuwe ‘energielabel-zoekerop de website van Informazout krijgt de consument een handig overzicht. Hij kan er opzoeken welke handelsmerken installaties met de beste energie-efficiëntie aanbieden. Voor alle duidelijkheid, het gaat telkens om het productlabel. Dat wil zeggen, het label voor het verwarmingstoestel, gebaseerd op het seizoensrendement en zonder extra accessoires. Per handelsmerk wordt een handig overzicht gemaakt, zodat men een breed aanbod dat aan de nieuwe Europese energie-efficiëntierichtlijn voldoet kan ontdekken.

Naast het productlabel bestaat ook nog een Europees pakketlabel, dat toegekend kan worden voor combinaties van producten. Door combinaties van stookolie en hernieuwbare energie (bijvoorbeeld zonneboiler) kunnen immers nog sterkere resultaten worden gehaald.

Wat met bestaande toestellen?

Moeten alle huidige verwarmingsinstallaties die niet aan de norm voldoen dan worden vervangen? Nee, want bestaande toestellen en systemen vallen niet onder de nieuwe Europese verordeningen. Maar ook bij bestaande installaties kan het verbruik worden geoptimaliseerd, hetgeen zowel voor het milieu als voor de portefeuille voordelen oplevert. De webtool: optimaliseer je installatie  toont schematisch uit welke onderdelen een verwarmingsinstallatie bestaat, en hoe verouderde componenten voor behoorlijk wat energieverlies kunnen zorgen. Verwarmingstoestellen van 20 jaar en jonger zijn niet zo energie-efficiënt als de nieuwste generatie hoogrendementsketels, maar ze kunnen met enkele eenvoudige aanpassingen een stuk zuiniger gemaakt worden tegen een lagere kostprijs dan die van een volledig nieuwe installatie. Daardoor is de investering ook sneller terugverdiend.

Voor verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 20 à 25 jaar raadt Informazout wel een volledige vervanging aan. Daarvoor is de ‘energielabel-zoeker’ de perfecte tool.

 

In samenwerking met Informazout

Meer nieuws van Informazout

Een hybride verwarmingssysteem: wat kost het en wat brengt het op?

De Vlaamse overheid wil tegen 2050 elk huis of appartement even energiezuinig maken als een nieuw

De toekomst van je stookolieketel is groen: ontdek de hernieuwbare vloeibare brandstoffen

Eén op de vijf Vlaamse gezinnen verwarmt met stookolie, maar de overheid maakt plannen om stookol

Waar moet je aan denken als je stookolie (mazout) bestelt?

De koude maanden komen eraan! De kans is groot dat we binnenkort onze verwarming weer aanzetten.

GRATIS Nieuwsbrief