CIT Blaton wint Innovation Award 2015

Gepubliceerd op 01 March 2015
CIT Blaton wint Innovation Award 2015

De Confederatie Bouw heeft tijdens de Belgian Building Awards haar Innovation Award uitgereikt aan Bouwonderneming CIT Blaton. Ze krijgt de prijs voor de innovatieve technieken die werden toegepast bij de bouw van het nieuwe congrescentrum in Bergen. CIT Blaton haalt het van de andere twee genomineerden, ETIB NV en Algemene Bouwonderneming Hooyberghs.

Het Mons International Congress Xperience (MICX), dat naast de site van het toekomstige station ligt,  vormt een centraal onderdeel van het masterplan van Bergen. Dat plant een forse uitbreiding van de stad. Het MICX wordt beschouwd als de motor van de heropleving. De bouw duurde 31 maanden, maar het congrescentrum was net op tijd klaar om één van de attracties te zijn van Bergen, Culturele hoofdstad 2015.

Het ontwerp voor het gebouw is van de hand van Daniël Liebeskind, één van de toparchitecten in de wereld. Het resultaat oogt zeer modern, maar met respect voor de omgeving. De gevel wikkelt zich in een opwaartse beweging als een lint rond het gebouw, om te eindigen in een uitkragende metalen piek. De draagstructuur bestaat uit geprefabriceerde gekromde en hellende muren, een technisch hoogstandje dat de doorslag gaf bij de toewijzing van de Innovation Award dit jaar.

Ook de andere twee laureaten dragen innovatie hoog in het vaandel. ETIB NV maakte gebruik van een nieuw type gevelwand, waarbij het buitenschild niet in beton is maar werd vervangen door een isolatieschild. Algemene Bouwonderneming Hooyberghs maakte gebruik van carbon voor de koppeling van het buiten- en binnenspouwblad.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Wij zijn fier en vereerd om deze prijs aan CIT Blaton uit te reiken. Deze vernieuwende technieken zijn goede voorbeelden van de innovatie die nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te gaan.”