Wijzigingen regels en voordelen voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen in 2022

Ga je een nieuwe woning bouwen? Dan zijn er in 2022 een aantal zaken die veranderen. Wil je onder andere in aanmerking komen voor een korting op de roerende voorheffing op je woning? Dan zijn er strengere eisen voor het S-peil. Ook is er een beperking voor de aansluiting op aardgas en stookolie. Wat zijn de nieuwigheden waar je je vanaf nu aan moet voldoen voor nieuwbouw? We zetten het even voor je op een rij.
EPB-eisen en een strenger S-peil
Het E-peil drukt uit hoe goed een gebouw globaal presteert op gebied van energie. Hoe lager dit getal, hoe beter. Sinds 2018 heb je niet alleen een E-peil maar ook een S-peil of het schilpeil. Hiermee wordt dus uitgedrukt hoe energie-efficiënt de gebouwschil (muren, dak, ramen, vloer) is en isoleert zowel tijdens de hete zomer- als de koude winterdagen. Hoe lager dit cijfer is, hoe beter de woning presteert.
Start je omgevingsvergunning vanaf 2022, dan is het verplichte maximale E-peil net zoals vorig jaar nog steeds E30. Het verplichte S-peil zakt echter van S31 naar S28. Het is niet altijd mogelijk om dit te bereiken. Daarom wordt er een uitzondering van een S-peil van S29, S30 of S31 toegestaan wanneer het E-peil:
- Niet meer is dan E25: als de melding gedaan wordt of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.
- Niet meer is dan E20, als de melding gedaan wordt of de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen aangevraagd wordt vanaf 1 januari 2023.
Doe je je bouwaanvraag in 2024, dan zal je niet kunnen profiteren van deze toegiften en zal je wel aan het S-peil S28 moeten voldoen. Lees meer over de EPB-eisen.
Korting op onroerende voorheffing
Afhankelijk van het E-peil en de datum van je bouwaanvraag, kun je voor je nieuwbouwwoning een korting krijgen op je onroerende voorheffing. Je krijgt de korting het jaar nadat de definitieve bouwaanvraag werd ingediend. Lees hier alle voorwaarden.
- Aanvraag omgevingsvergunning 2021: 50% korting 5 jaar lang bij behalen E30/ 100% korting 5 jaar lang bij E20.
- Aanvraag omgevingsvergunning 2022: 50% korting 5 jaar lang bij behalen E20/ 100% korting 5 jaar lang bij E10.
- Aanvraag omgevingsvergunning vanaf 2023: Enkel nog van toepassing bij herbouw of gedeeltelijke herbouw: 50% korting 5 jaar lang bij behalen E20/ 100% korting 5 jaar lang bij E10.
Beperking aansluiten aardgas en stookolie
In nieuwbouwwoningen of woningen met een ingrijpende energetische renovatie (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen) met aanvraag omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2022, mag er geen stookolieketel meer geplaatst worden, ook niet als er geen gasaansluiting mogelijk is.
Sinds 2021 mag er geen aardgasaansluiting meer voorzien worden door de aardgasdistributienetbeheerders bij:
- grote projecten zoals nieuwe grote verkavelingen
- nieuwe grote appartementsgebouwen en nieuwe grote groepswoningbouwprojecten, waarvan de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen is aangevraagd vanaf 1 januari 2021. En dat bij grote projecten vanaf 25 (woon)eenheden.
Voor omgevingsvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022 mag al vanaf 15 (woon)eenheden geen aardgasaansluiting meer worden voorzien.
Wil je graag op de hoogte blijven over de premies? Houd dan bouwinfo.be in de gaten.