Energie-eisen voor oververhitting? Ontdek welke voordelen zonwering oplevert.

13/05/2024

De klimaatopwarming en steeds beter geïsoleerde woningen, zorgen ervoor dat koeling steeds belangrijker wordt. Vanuit de Vlaamse Overheid wordt hier ook rekening mee gehouden. Zonwering en rolluiken kunnen hier een energievriendelijke oplossing bieden. Wat zijn de EPB-eisen voor oververhitting en van welke (financiële) voordelen kan je genieten?

Zonnewarmte en oververhitting

Terwijl we in de winter genieten van de zonnestralen die door het vensterglas dringen, vinden we ze in de zomer vervelend omdat ze je woning in een sauna veranderen. Zeker nu we de effecten van de klimaatverandering steeds meer ervaren. Zonwerend glas houdt de warmte grotendeels tegen, maar doet dat ook in de winter. Een airco geeft verkoeling, maar is vaak energieverslindend, is niet zo milieuvriendelijk en dat voel je in je portemonnee. Gelukkig bestaan er andere, energiezuinige oplossingen zoals rolluiken en screens.

Zonwering en rolluiken tegen oververhitting

Een nieuwbouwwoning of grondige energetische renovatie is goed luchtdicht geïsoleerd. Daardoor kan de binnentemperatuur in jouw woning sterk stijgen op warme dagen. Om gezond en energie-efficiënt te wonen moet oververhitting voorkomen worden. Een goede oriëntatie en een slimme indeling van je woning zijn aangeraden. Maar ook zonwering, zoals screens die aan de buitenkant van je ramen geplaatst worden, en rolluiken kunnen een belangrijke rol spelen. Ze blokkeren namelijk de warme zonnestralen waardoor je je woning efficiënt afkoelt zonder extra energieverbruik (van een airco).

Oververhitting en EPB

Bouw je of doe je renovatiewerken waarbij je vergunningsplichtig bent, dan is ook een EPB-verslag verplicht. Voor de berekening van het Energie Prestatie en Binnenklimaat voor het EPB-verslag wordt er bij nieuwbouw rekening gehouden met de oververhittingsindicator. De EPB-verslaggever berekent de kans op oververhitting per kamer. Hiervoor is een maximale toegelaten waarde (Kh) vastgelegd. Houd hier dus rekening mee in de ontwerpfase van je woning. Minder oververhitting is niet alleen positief voor je EPB-verslag maar ook voor je eigen wooncomfort en een lager E-peil en S-peil. Lees meer over oververhitting en EPB.

Zonwering en E-peil

Er zijn geen specifieke premies voorzien voor zonwering en rolluiken apart. Ze dragen echter wel bij tot het grotere plaatje, namelijk een gunstig E-peil en S-peil, waarmee rekening gehouden wordt in het EPB-verslag. Ook vallen ze onder de categorie ‘buitenschrijnwerk’ binnen de huidige Renovatiepremie.

Het E-peil geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Hoe lager dit E-peil, hoe beter. Het S-peil of het schilpeil en drukt de energie-efficiëntie van de gebouwschil uit. Voor nieuwbouw is de norm in 2022 S-peil 28. Door bijvoorbeeld voor zonwering te kiezen in de plaats van airco, kan je het S-peil verlagen. Zonwering voorkomt dat je woning snel opwarmt, zo moet er minder snel actieve koeling geplaatst worden en wordt er minder energie verbruikt. Van welke (financiële) voordelen kan je zoal genieten?

Nieuwbouw Vlaanderen

Korting op onroerende voorheffing voor verlaagd E-peil

Afhankelijk van het jaar waarin je je bouwaanvraag doet, en het verlaagde E-peil kan je een korting krijgen op de onroerende voorheffing van je nieuwbouwwoning.

Bestaande woning

Vlaamse Renovatiepremie (tot 30 juni 2022)

Opgelet de Vlaamse Renovatiepremie kan je maar tot 30 juni 2022 aanvragen. Hierna wordt deze geïntegreerd in de Verbouwpremie. Voor je buitenschrijnwerk kan je een premie krijgen. De plaatsing van nieuwe rolluiken, samen met de afwerking binnen en buiten worden hier bijgeteld op voorwaarde dat er ook nieuwe ramen en deuren geplaatst worden. Vraag je deze nog aan, dan kan je voor dit onderdeel gedurende 5 jaar niet van de Verbouwpremie profiteren. Lees meer op wonenvlaanderen.be onder categorie 3.

EPC-labelpremie

Sinds 2021 kan je een premie krijgen als je een woning met slechte energieprestatie binnen de 5 jaar renoveert en zo dus het EPC-label verbetert. Dit is voor alle wooneigenaars. De oververhitting aanpakken heeft hier ook effect op. Het premiebedrag hangt af van het EPC-label dat je na de renovatie bereikt hebt. De EPC-labelpremie blijft bestaan naast de komende Verbouwpremie.

Renteloos renovatiekrediet

Heb je een woning met slechte energieprestaties en verbeter je deze binnen de vijf jaar, dan kan je beroep doen op een renteloos renovatiekrediet. Je kan maximaal 60000 euro lenen, afhankelijk van het label dat je wil bereiken. Dit wordt vanaf 1 juli de renteloze ‘Mijn VerbouwLening’.

Hervorming premiesysteem 1 juli

Het premiesysteem wordt vereenvoudigd. Hierdoor kan je vanaf 1 oktober ‘Mijn VerbouwPremie’ aanvragen: één premie voor renovatie en energiebesparende investeringen. Deze premie kan je wel pas vanaf 1 oktober aanvragen. Dit heeft gevolgen voor het aanvragen van de huidige renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius, namelijk dat je deze - tot 30 juni 2022 – nog apart moet aanvragen. Hierna kan je tot en met 30 september tijdelijk de premies die deel uitmaken van de Verbouwpremie niet aanvragen. Vanaf 1 oktober is dit wel weer mogelijk. Lees hier meer.

Wil je graag energie besparen met zonwering? Doe ideeën op in de inspiratiebrochure over screens en vind een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met SUYS

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.