Terugdraaiende teller is uitgeteld

Gepubliceerd op

Half januari heeft het Grondwettelijk Hof de regeling vernietigd die eigenaars van zonnepanelen 15 jaar lang het recht op een terugdraaiende teller garandeerde. Door het arrest is de terugdraaiende teller met onmiddellijke ingang definitief afgevoerd. Alle gezinnen met zonnepanelen moeten nu overstappen op een digitale meter, met een nieuw vergoedingssysteem.

Rendement van 5 %

De afschaffing van de terugdraaiende teller is zowel voor zonnepaneleneigenaars die nu al een digitale meter in huis hebben als voor zij die nog analoog werken een lelijke streep door de rekening. Daarom belooft de Vlaamse regering een eenmalige financiële tegemoetkoming, die een rendement van 5 procent vooropstelt op een gemiddelde investering in zonnepanelen. Een dergelijk rendement is vergelijkbaar met het rendement dat sinds begin dit jaar geldt voor het nieuwe subsidiesysteem. De berekening voor de tegemoetkoming gebeurt per installatie en is onder andere afhankelijk van de subsidies die je al hebt ontvangen. Wie reeds 5 procent rendement haalde, valt uit de boot.

Gemiddeld 1000 euro

Gezinnen die ongeveer 30 procent van de opgewekte energie onmiddellijk verbruiken, kunnen hun voordeel doen met de overschakeling naar een digitale meter. Ook zij krijgen in dat geval de financiële tegemoetkoming, die ongeveer 1000 euro bedraagt. De Vlaamse regering bekijkt nog de mogelijkheid om de compensatie met 30 procent te verhogen als gezinnen ervoor kiezen om de komende twee jaar te investeren in een thuisbatterij of een warmtepompboiler. Bovendien zet ze de uitrol van de digitale meter bij eigenaars van zonnepanelen 'on hold' zolang de compensatieregeling niet volledig is uitgewerkt en dit al zeker tot begin april 2021.

Energie delen met je buren

In de toekomst zal het bovendien mogelijk zijn om zonnestroom en opgewekte energie met je buren te delen. Dat doe je door je bijvoorbeeld in een energiegemeenschap te verenigen. Met het Zonneplan 2025 maakt de Vlaamse regering duidelijk dat ze de ambitie heeft om op een doordachte manier in te zetten op meer hernieuwbare energie en de energie- en klimaattransitie waar te maken.