Sloop- en heropbouwpremie verlengd tot eind 2022

Gepubliceerd op 27 Januari 2021

Sommige bestaande woningen zijn er zo erg aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere oplossing is. In 13 Vlaamse steden wordt er slechts 6 procent btw aangerekend. Woon je niet in een van deze steden, dan kun je via de Vlaamse Overheid een sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Ontdek de mogelijkheden.

Dertien Vlaamse steden

In 13 Vlaamse steden rekenen ze slecht 6 procent in plaats van 21 procent btw aan voor de sloop en heropbouw van een woning. Deze steden zijn Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

Sloop- en heropbouwpremie

Behoor je niet tot de gelukkige inwoners? Niet getreurd! Via de Vlaamse overheid kan je een sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Per bouwproject trek je eenmalig een premie van 10.000 euro op (bij aanvraag omgevingsvergunning in 2021 en 2022).

De premie is enkel van toepassing op een project waarbij de afbraak van een of meer gebouwen en de herbouw van een of meer woningen of een appartementsgebouw worden gecombineerd. Vraag je de sloop- en herbouwvergunning apart aan, dan val je uit de boot. Bovendien moet de aanvraag van de omgevingsvergunning zijn ingediend in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. Deze is dan niet cumuleerbaar met de federale 6% btw-regelgeving. 

De slooppremie moet online worden aangevraagd en dit binnen de drie maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor sloop- en heropbouw. Voor omgevingsvergunningsaanvragen tot eind 2020 moet de premie nog altijd worden aangevraagd binnen de drie maanden na de aanvraag van de omgevingsvergunning.

Kom meer te weten over de sloop- en heropbouwpremie en vraag hem aan op de website energiesparen.be van Vlaanderen.