Premie voor hoogrendementsglas 2021

Gepubliceerd op

Sinds begin 2020 moeten alle ramen van leefruimten, keukens, slaapkamers en badkamers in woningen minstens zijn uitgerust met dubbel glas. Eigenaars die het meteen beter doen en hoogrendementsglas plaatsen, genieten onder bepaalde voorwaarden een premie van hun netbeheerder.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas isoleert beter dankzij het dunne isolerende metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten, met de spouw tussen de twee glasbladen die eventueel is opgevuld met een edelgas en met de uitstekende U-waarde. Hoogrendementsglas houdt de warmte dan ook beter binnenshuis en laat zonnestralen nog altijd binnendringen. Het voordeel? Minder grote temperatuurschommelingen aan het glas wat leidt tot meer wooncomfort.

Premie

In 2020 bedroeg de premie nog 8 euro per vierkante meter glasoppervlak. Vanaf dit jaar is ze verdubbeld naar 16 euro. Als extraatje krijgen huishoudens die zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet met toepassing van uitsluitend nachttarief daar 50 procent bovenop!

Voor bestaande woningen

De premie voor hoogrendementsglas geldt uitsluitend voor bestaande eengezinswoningen, appartementen, studio’s of kamers die voor 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet of waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk werd ingediend op 31 december 2005, maar die pas vanaf 2006 werden aangesloten. Opgelet: de volledige herbouw van woningen komt niet in aanmerking voor de premie, beglazing in nieuw aangebouwde deelconstructies dan weer wel. De datum op je eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kunt aanvragen. Met een eindfactuur in 2020 of 2021, vraag je dus respectievelijk de premie van 2020 of 2021 aan. Beschik je over meerdere facturen? Ook dan geldt de datum van de eindfactuur. Zorg ervoor dat je alle facturen in één aanvraag groepeert. Het aanvraagformulier moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum toekomen bij je netbeheerder. Enkel facturen en voorschotfacturen die maximaal een jaar oud zijn, tellen mee.

Ook voor lichtkoepels

Om aanspraak te kunnen maken op de premie voor hoogrendementsglas moet je de werken laten uitvoeren en factureren door een aannemer. Eveneens belangrijk: de nieuwe beglazing heeft een U-waarde – die de warmtedoorgang van het glas weergeeft – van maximaal 1,0 W/m²K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen is bovendien een markering aangebracht waarmee de energieprestatie van het glas kan worden vastgesteld. Lichtkoepels en transparante kunststofplaten komen ook in aanmerking voor de tussenkomst, de beglazing van veranda’s niet.

Interesse? Vraag de premie aan bij je netbeheerder Fluvius.