Premie voor een thuisbatterij verlengd tot eind 2021

Gepubliceerd op 27 Januari 2021

Overweeg je de installatie van een thuisbatterij? Dan krijg je daar tot eind 2021 een premie voor*. Met deze gunstmaatregel wil de Vlaamse overheid vooral eigenaars van zonnepanelen een duwtje in de rug geven.  

* De premie voor de thuisbatterij werd in 2020 verlengd tot eind 2021. Het premiebedrag blijft hetzelfde als eerst aangegeven.

Lagere distributiekosten

Het gebruik van meer thuisbatterijen moet verhinderen dat het distributienet op momenten van piekproductie wordt overbelast. Met zo'n batterij kunnen gezinnen hun overtollige stroom, opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens, voortaan zelf opslaan en verbruiken wanneer ze die nodig hebben. De lokale opslag van elektriciteit heeft als voordeel dat je minder afhankelijk bent van het net en dus minder distributiekosten moet ophoesten.

Met een thuisbatterij kan je in de daluren stroom van het net opladen tegen het goedkopere nachttarief, om die dan overdag te gebruiken. Bij een eventuele stroompanne of black-out beschik je bovendien altijd over je eigen stroom. Een volledig opgeladen batterij kan ongeveer een etmaal lang in het verbruik van een gemiddeld gezin voorzien. Helemaal onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet is echter onmogelijk. Want zeker in de winter moet je terugvallen op het net, omdat je overdag niet genoeg stroom kunt produceren om 24 uur mee rond te komen.

Maximum 3200 euro

De premie voor een thuisbatterij bedraagt 250 euro per kilowattuur (kWh), met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Een doorsneebatterij van 8 kWh voor thuisgebruik kost ongeveer 8000 euro en levert je dus een premie van 2000 euro op. Een gezin met zonnepanelen van 5 kW en een thuisbatterij bespaart zowat 200 euro per jaar op de distributiekosten.

Bij een sterk verhoogd verbruik kan dit oplopen tot 350 euro. Een thuisbatterij gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

Digitale elektriciteitsmeter

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie. Zo moet de milieuvriendelijke batterij geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur en aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen. Als je het batterijsysteem aankoopt, blijft het minstens 10 jaar aangesloten. Een leasingcontract heeft een minimumlooptijd van 10
jaar. Je moet ook overstappen naar een digitale elektriciteitsmeter. Je betaalt dan geen prosumententarief meer, maar het nieuwe nettarief dat wordt aangerekend op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Interesse of meer weten? Vraag hier je premie voor je thuisbatterij aan bij netbeheerder Fluvius.