Hogere premie voor een warmtepomp 2021

Gepubliceerd op 27 Januari 2021
Premie warmtepomp
Premie warmtepomp

Ben je op zoek naar een ecologisch alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie? Dan kun je niet om de warmtepomp heen. Investeer je in de plaatsing van een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp dan kom je in aanmerking voor een premie van je netbeheerder. Wat zijn de voorwaarden en waaruit bestaat deze premie? Ontdek het hier. 

Deze premie is van toepassing op woningen, wooneenheden of woongebouwen in het Vlaamse Gewest waarvoor de bouwaanvraag werd ingediend vóór 1 januari 2014.

Ecologisch alternatief

Op zoek naar een ecologisch alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie, die meestal volledig op brandstof of elektriciteit draait? Dan kan je niet om een warmtepomp heen. Dit toestel haalt 70 tot 80 procent van zijn energie uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Werking warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de natuur die je kunt benutten om een ruimte op te warmen en eventueel om sanitair warm water te produceren. De warmtepomp is helemaal op haar plaats in een goed geïsoleerde woning met vloer-, plafond- of muurverwarming en vergrote radiatoren of convectoren. Zo kan warmte met een relatief lage temperatuur worden gebruikt, waardoor het rendement van de warmtepomp hoog blijft.

Heb je recht op een premie?

Je komt in aanmerking voor een premie van je netbeheerder als je investeert in de plaatsing van een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp. Deze premie geldt voor een bestaande woning of voor een nieuwbouw waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk op 31 december 2013 is ingediend. Sinds juli 2017 is de premie uitsluitend van kracht voor warmtepompen geplaatst door een installateur met een certificaat van bekwaamheid.

De warmtepomp moet minstens beschikken over een A++- of A+-label al naargelang het type. Opgelet: de premievoorwaarden kunnen veranderen. Neem daarom vóór de aanvang van de werken contact op met je netbeheerder en vraag naar een overzicht van alle voorwaarden waaraan de warmtepomp moet voldoen.

Duwtje in de rug

De premie komt momenteel op 4.800 euro voor een geothermische of bodem-waterwarmtepomp, 1.800 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 960 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en 360 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Dit telkens voor klanten met uitsluitend nachttarief en per woning, met een maximum van 40 procent van het factuurbedrag.
Deze financiële steun kan je om de 10 jaar aanvragen. Bovendien is het mogelijk dat de premie wordt verdubbeld. En dit als je een elektrische accumulatieverwarming vervangt die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet werd aangesloten, met toepassing van het uitsluitend nachttarief. Of als je een warmtepomp plaatst in een gebied zonder aardgasnet. Ook in deze twee gevallen is de premie beperkt per woonst en tot maximaal 40 procent van de factuur.

Interesse in deze premie? Kom er hier meer over te weten en vraag hem aan bij je netbeheerder Fluvius.