Premie voor hoogrendementsglas

Vensters laten meer warmte ontsnappen dan geïsoleerde muren. Het warmteverlies hangt vooral af van het type glas in het raam. Hoogrendementsglas isoleert twee tot drie keer beter dan gewoon dubbelglas en maar liefst tot vijf keer beter dan enkel glas. Vanaf 2020 is dubbelglas verplicht!

Hoogrendementsglas isoleert beter dankzij het dunne isolerende metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten, met de spouw tussen de twee glasbladen die eventueel is opgevuld met een edelgas en met de uitstekende U-waarde. Hoogrendementsglas houdt de warmte dan ook beter binnenshuis en laat zonnestralen nog altijd binnendringen. Het voordeel? Minder grote temperatuurschommelingen aan het glas wat leidt tot meer wooncomfort.

Dubbel glas verplicht

Sinds begin 2020 moeten alle ramen van leefruimten, keukens, slaapkamers en badkamers in woningen minstens zijn uitgerust met dubbel glas. Eigenaars die het meteen beter doen en hoogrendementsglas plaatsen, genieten onder bepaalde voorwaarden een premie van hun netbeheerder. In 2019 bedroeg de premie nog 10 euro per vierkante meter glasoppervlak. Vanaf dit jaar is ze teruggeschroefd naar 8 euro.

Geldig voor bestaande woningen

De premie voor hoogrendementsglas geldt uitsluitend voor bestaande eengezinswoningen, appartementen, studio’s of kamers die voor 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet of waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk werd ingediend op 31 december 2005, maar die pas vanaf 2006 werden aangesloten.

Opgelet: de volledige herbouw van woningen komt niet in aanmerking voor de premie, beglazing in nieuw aangebouwde deelconstructies dan weer wel. De datum op je eindfactuur bepaalt voor welk jaar je de premie kunt aanvragen. Met een eindfactuur in 2019 of 2020, vraag je dus respectievelijk de premie van 2019 of 2020 aan. Beschik je over meerdere facturen? Ook dan geldt de datum van de eindfactuur. Zorg ervoor dat je alle facturen in één aanvraag groepeert. Het aanvraagformulier moet uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum toekomen bij je netbeheerder. Enkel facturen en voorschotfacturen die maximaal een jaar oud zijn, tellen mee.

Naast vensters ook lichtkoepels

Om aanspraak te kunnen maken op de premie voor hoogrendementsglas moet je de werken laten uitvoeren en factureren door een aannemer. Eveneens belangrijk: de nieuwe beglazing heeft een U-waarde – die de warmtedoorgang van het glas weergeeft – van maximaal 1,0 W/m²K. Op de afstandshouder tussen de glasbladen is bovendien een markering aangebracht waarmee de energieprestatie van het glas kan worden vastgesteld. Lichtkoepels en transparante kunststofplaten komen ook in aanmerking voor de tussenkomst, de beglazing van veranda’s niet.

Interesse? Vraag je premie aan via je netbeheerder Fluvius.

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief