Premie voor een zonneboiler

Gepubliceerd op 28 January 2020

Een zonneboiler warmt meer dan de helft van je sanitair water op met gratis zonnewarmte. Dit toestel is gekoppeld aan een zonnecollector op het dak. De collector zet zonnestraling om in warmte, die wordt opgeslagen in een voorraadvat met water. Geeft de zon onvoldoende warmte, dan springt een naverwarming zoals een gasboiler bij om de ideale temperatuur te bereiken.

Ben je van plan om deze eenvoudige en milieuvriendelijke installatie in huis te halen? Dan kan je een premie ontvangen van je netbeheerder en dit voortaan om de 15 jaar.

Trek nu maximaal profijt

De premie voor een zonneboiler ligt in 2020 nog altijd vast op 550 euro per vierkante meter collectoroppervlak. En dat is goed nieuws omdat de Vlaamse regering eerder had aangekondigd deze premie te verlagen tot 375 euro. Trek er maximaal profijt van, nu het nog kan! Houd wel rekening met het feit dat de premie is begrensd tot 2750 euro per wooneenheid en 40 procent van het factuurbedrag. Je kunt ze aanvragen voor bestaande woningen en nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag tot 31 december 2013.

Aan welke voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de premie, ben je verplicht een beroep te doen op een installateur met een certificaat van bekwaamheid. Sommige gemeenten en provincies reiken een aanvullende premie uit. Het is echter niet toegestaan om de premie voor een zonneboiler te cumuleren met die voor een warmtepompboiler. Wie wilt investeren in een zonneboiler kan eventueel achter een energielening aangaan.

Een tip: ga met de Zonnekaart Vlaanderen na hoe goed je dak scoort voor zonne-energie en bereken je persoonlijke terugverdientijd van een zonneboiler. Je installateur kan het resultaat verder onderzoeken en verfijnen.

Interesse? Vraag de premie voor een zonneboiler aan bij je netbeheerder Fluvius.