Warmtepomp premies: welke premies kan ik krijgen? (update 2020)

Een warmtepomp is een voordelige manier om je woning en je sanitair water te verwarmen. Omdat je met een warmtepomp bespaart op je energiefactuur, verdien je deze investering op termijn terug. Vergeet niet om je premie te pakken, want daarmee wordt je aankoop nog interessanter. Ontdek snel op welke warmtepomppremie jij recht hebt.
Bespaar op je energiefactuur en verdien je investering terug
Wil jij hernieuwbare energie inzetten voor het voordelig verwarmen van je woning en sanitair water? Dan kom je algauw uit bij een warmtepomp. Deze investering is lang niet alleen weggelegd voor the happy few. We leggen uit waarom. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Vergeleken met een klassieke aardgas- of stookolieverwarming gebruikt een warmtepomp zo’n 30% minder energie. Omdat je minder uitgeeft aan energiekosten, verdient deze investering zichzelf terug. Goed om te weten: een warmtepomp rekent voor een vierde van haar energiebehoefte op elektriciteit. Combineer je je warmtepomp met pv-panelen, dan kan je zelf instaan voor die stroom. Zo heb je minder elektriciteit nodig van het net en bespaar je extra. Lees meer over de combinatie warmtepomp en zonnepanelen.
Verkort de terugverdientijd en realiseer meerwaarde
Zie je op tegen de investering? Weet dan dat er premies bestaan waarmee je een stuk van de aankoopprijs van je warmtepomp recupereert. Verderop in dit artikel ontdek je voor welke premies jij in aanmerking komt. Daarnaast zorgt een warmtepomp voor een waardestijging van je woning en een gunstiger energielabel. Tel dit alles op en het kostenplaatje wordt een stuk interessanter. Welke warmtepomp past het best bij jouw situatie en hoeveel zal je ermee besparen? Ontdek tips voor je keuze en laat je vrijblijvend adviseren door een specialist.
Hoeveel kost een warmtepomp?
We winden er geen doekjes om. Als je energiezuinig en milieuvriendelijk wil verwarmen met een warmtepomp, zal je een investering moeten doen. De efficiëntste warmtepompen hebben een prijskaartje van ongeveer 12.500 euro of meer, maar er zijn ook warmtepompen van 5.000 euro. Hoe komt het dat de prijzen zo sterk uiteenlopen? Wel, voor warmtepompen die warmte uit de bodem halen (geothermische warmtepompen) is een speciale installatie nodig in de grond. Die vraagt werkuren van een vakman, waardoor de totaalprijs hoger oploopt dan bij bijvoorbeeld warmtepompen die warmte uit de lucht halen. Daartegenover staat dat je met een geothermische warmtepomp het hoogste rendement behaalt. Bovendien kan dit type warmtepomp zowel actief als passief koelen. Bij het passief koelen verbruikt de warmtepomp zo goed als geen energie. Lees meer over de energiezuinige geothermische warmtepomp en vraag vrijblijvend je offerte aan.
Overzicht van premies voor warmtepompen
Wil jij besparen op je aankoop? Dan kan via diverse premies. Hieronder vind je een overzicht per gewest.
Premies in Vlaanderen
Premie van de netbeheerder voor de installatie van een warmtepomp
De Vlaamse overheid verplicht netbeheerder Fluvius om bij zijn afnemers energiebesparing te stimuleren. Dat doet Fluvius door een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen. Het gaat hier telkens over maatregelen die je neemt in een bestaande woning. Een van de maatregelen die Fluvius ondersteunt is de installatie van een warmtepomp door een gecertificeerde installateur. Ontdek hier de bedragen, de procedure en de voorwaarden.
Zowel elektrische als gaswarmtepompen komen in aanmerking voor een premie tot 40% van de totale factuurprijs. Via deze subsidiemodule (Vlaanderen) check je snel op welke premies jij recht hebt. Sinds 2019 is er ook een premie voor een warmtepompboiler. Let wel op: een warmtepompboiler verwarmt je woning niet, maar zorgt alleen voor sanitair warm water.
Premies van de netbeheerder in geval van meerdere investeringen
Als je minstens drie energiebesparende maatregelen neemt, kom je in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus. Maar ook in de burenpremie zijn warmtepompen opgenomen.
Premies van de gemeente of provincie
Tot slot geeft mogelijk je gemeente of provincie een premie voor de installatie van een warmtepomp, of kan je voor de aankoop een energielening aangaan. Controleer voor welke energiepremies jij in aanmerking komt.
Premies in Brussel
In Brussel krijg je een energiepremie voor een warmtepomp die maximaal 50% van het factuurbedrag bedraagt. De premie is afhankelijk van het gezinsinkomen. Men maakt een onderscheid tussen een warmtepomp voor verwarming en een warmtepomp voor sanitair water.
Die premie kan je combineren met de Brusselse renovatiepremie, zo krijg je tot 90% van je factuurbedrag terug. Verder bieden een aantal Brusselse gemeenten een groene lening aan.
Premies in Wallonië
Ook in Wallonië werkt men met verschillende inkomstencategorieën. Je kan tot 70% van het factuurbedrag recupereren. Warmtepompen zijn niet voorzien in de renovatiepremie van het Waals Gewest.
Laat je een warmtepomp plaatsen, dan kan je een subsidie of premie krijgen. Tel daarbij de terugkerende besparing op je energiefactuur, de waardestijging van je woning en je keuze voor duurzaam verwarmen, en je beseft dat een warmtepomp het overwegen waard is. Het hoogste rendement bereik je met een geothermische warmtepomp, die warmte uit de bodem haalt. Neem contact op met een warmtepompspecialist voor advies op maat en een offerte.