Premie voor een warmtepomp

Gepubliceerd op

Op zoek naar een ecologisch alternatief voor de klassieke verwarmingsinstallatie, die meestal volledig op brandstof of elektriciteit draait? Dan kan je niet om een warmtepomp heen. Dit toestel haalt 70 tot 80 procent van zijn energie uit de bodem, het grondwater of de buitenlucht. Niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot.

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de natuur die je kunt benutten om een ruimte op te warmen en eventueel om sanitair warm water te produceren. De warmtepomp is helemaal op haar plaats in een goed geïsoleerde woning met vloer-, plafond- of muurverwarming en vergrote radiatoren of convectoren. Zo kan warmte met een relatief lage temperatuur worden gebruikt, waardoor het rendement van de warmtepomp hoog blijft.

Heb ik recht op een premie?

Je komt in aanmerking voor een premie van je netbeheerder als je investeert in de plaatsing van een nieuwe elektrische warmtepomp of gaswarmtepomp. Deze premie geldt voor een bestaande woning of voor een nieuwbouw waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk op 31 december 2013 is ingediend. Sinds juli 2017 is de premie uitsluitend van kracht voor warmtepompen geplaatst door een installateur met een certificaat van bekwaamheid.

De warmtepomp moet beschikken over een A++- of A+-label al naargelang het type. Opgelet: de premievoorwaarden kunnen veranderen. Neem daarom vóór de aanvang van de werken contact op met je netbeheerder en vraag naar een overzicht van alle voorwaarden waaraan de warmtepomp moet voldoen.

Financieel duwtje in de rug

De premie komt op 4000 euro voor een geothermische of bodem-waterwarmtepomp, 1500 euro voor een lucht-waterwarmtepomp, 800 euro voor een hybride lucht-waterwarmtepomp en 300 euro voor een lucht-luchtwarmtepomp. Dit telkens per woning, met een maximum van 40 procent van het factuurbedrag.

Deze financiële steun kan je om de 10 jaar aanvragen. Bovendien is het mogelijk dat de premie wordt verdubbeld. En dit als je een elektrische accumulatieverwarming vervangt die vóór 1 januari 2006 op het elektriciteitsdistributienet werd aangesloten, met toepassing van het uitsluitend nachttarief. Of als je woning in een gebied zonder aardgasnet ligt. Ook in deze twee gevallen is de premie beperkt per woonst en tot maximaal 40 procent van de factuur.

Interesse? Vraag deze premie aan bij je netbeheerder Fluvius.