Premie voor een thuisbatterij

28/01/2020

Overweeg je de installatie van een thuisbatterij? Dan krijg je daar tot eind 2020 een premie voor. Met deze gunstmaatregel wil de Vlaamse overheid vooral eigenaars van zonnepanelen een duwtje in de rug geven.

09/01/2024: LET OP: Dit betreft een oud artikel, premies zijn niet meer geldig.  Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/zonnepanelen/thuisbatterij/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij-voor-zelf-opgewekte-energie

Lagere distributiekosten

Het gebruik van meer thuisbatterijen moet verhinderen dat het distributienet op momenten van piekproductie wordt overbelast. Met zo een batterij kunnen gezinnen hun overtollige stroom, opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens, voortaan zelf opslaan en verbruiken wanneer ze die nodig hebben. De lokale opslag van elektriciteit heeft als voordeel dat je minder afhankelijk bent van het net en dus minder distributiekosten moet ophoesten.

Met een thuisbatterij kan je in de daluren stroom van het net opladen tegen het goedkopere nachttarief, om die dan overdag te gebruiken. Bij een eventuele stroompanne of black-out beschik je bovendien altijd over je eigen stroom. Een volledig opgeladen batterij kan ongeveer een etmaal lang in het verbruik van een gemiddeld gezin voorzien. Helemaal onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet is echter niet mogelijk. Want zeker in de winter moet je willens nillens terugvallen op het net, omdat je overdag niet genoeg stroom kunt produceren om 24 uur mee rond te komen.

Maximum 3200 euro 

De premie voor een thuisbatterij bedraagt 250 euro per kilowattuur (kWh), met een maximum van 3200 euro per aansluitingspunt of 35 procent van de investeringskost. Een doorsneebatterij van 8 kWh voor thuisgebruik kost ongeveer 8000 euro en levert je dus een premie van 2000 euro op. Een gezin met zonnepanelen van 5 kW en een thuisbatterij bespaart zowat 200 euro per jaar op de distributiekosten.

Bij een sterk verhoogd verbruik kan dit oplopen tot 350 euro. Een thuisbatterij gaat ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

Digitale elektriciteitsmeter

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie. Zo moet de milieuvriendelijke batterij geplaatst worden door een elektrotechnisch installateur en aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen. Als je het batterijsysteem aankoopt, blijft het minstens 10 jaar aangesloten. Een leasingcontract heeft een minimumlooptijd van 10 jaar. Je moet ook overstappen van een terugdraaiende naar een digitale elektriciteitsmeter. Je betaalt dan geen prosumententarief meer, maar het nieuwe nettarief dat wordt aangerekend op basis van de werkelijke afname van het elektriciteitsnet.

Interesse? Vraag de premie voor een thuisbatterij aan bij je netbeheerder Fluvius.

Ontdek meer

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.