Premie voor dak- en zoldervloer isolatie

Gepubliceerd op

Dak- en zoldervloerisolatie zijn een absolute must voor je woning. Naast meer thermisch comfort leveren ze je een flinke energiebesparing op. Dankzij de financiële steunmaatregelen en de lagere verwarmingskosten is de investering in enkele jaren terugverdiend. Goed om te weten: volgens de Vlaamse dakisolatienorm moet elke woning vanaf 2020 voorzien zijn van dak- of zoldervloerisolatie.

Doe-het-zelf of aannemer?

Je kunt de dak- of zoldervloerisolatie zelf plaatsen of de klus laten klaren door een aannemer. Weet wel dat de premie geldig is voor dakisolatie of voor zoldervloerisolatie, maar niet voor beide. Bovendien krijg je voor de isolatie van de zoldervloer enkel een premie als het gaat om de vloer van een onverwarmde zolder. De premie is ook niet van toepassing op de volledige herbouw van een woning omdat dit wordt beschouwd als nieuwbouw.
Wat wel in aanmerking komt, is de isolatie van nieuw aangebouwde deelconstructies. Heb je vroeger al een premie ontvangen voor een deel van het dak en wil je nu een ander deel isoleren? Dan kan je voor het andere dakdeelopnieuw een premie genieten.

Houd de Rd-waarde in het oog!

Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter je dak of zoldervloer is geïsoleerd. De nieuw geplaatste isolatie moet minstens een warmteweerstand of Rd-waarde halen van 4,5m²K/W. Het aantal centimeter isolatiemateriaal dat nodig is om de Rd-waarde te bereiken, hangt af van het type materiaal dat je gebruikt. Dit materiaal mag in verschillende lagen worden geplaatst. Opgelet: de Rd-waarde van een bestaande isolatielaag en van de afwerkingslaag mag je niet meerekenen om aan de minimumwaarde te komen.
Vraag in elk geval vóór de aanvang van de werken aan je netbeheerder een overzicht van alle voorwaarden en technische eisen waaraan de dak- of zoldervloerisolatie moet voldoen.
Nog een weetje: sinds 2015 geldt in Vlaanderen een minimumnorm voor dakisolatie. De minimale R-waarde komt overeen met 0,75 m²K/W. Vanaf 1 januari 2020 worden, naargelang de grootte van het dak, 9 tot 15 strafpunten toegekend als de woning bij een woningonderzoek niet aan de dakisolatienorm voldoet. Daardoor kan de woning ongeschikt worden verklaard. Dit betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woonst opnieuw conform te maken.
Je kan voortaan ook aan de dakisolatienorm voldoen als de energiescore van de woning, vastgesteld in een EPC, lager ligt dan de grenswaarde die de Vlaamse regering heeftgeconstateerd. Deze grenswaarden zijn 600 kWh/m² voor een open bebouwing, 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing, 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing en 400 kWh/m² voor een appartement.

Welk bedrag ontvang je?

Met een eindfactuur tussen 1 januari 2017 en 31 december 2018 krijg je een premie van 6 euro per vierkante meter bij uitvoering door een aannemer en 3 euro per vierkante meter als je zelf de handen uit de mouwen steekt. Met een eindfactuur in 2019 trek je respectievelijk 4 euro per vierkante meter en 2 euro per vierkante meter op.

Nog andere subsidies

Onder bepaalde voorwaarden kan je aanspraak maken op een belastingvermindering voor uitgaven die je doet voor dakisolatie. Zo moet de isolatie geplaatst zijn door een aannemer en heb je in 2016 een voorschot betaald en in 2017 de eindfactuur. De vermindering is goed voor 30 procent van het factuurbedrag, met een maximum van 3130 euro per woning. Hoewel deze belastingvermindering in 2017 werd afgeschaft, is er nog een overgangsmaatregel van kracht die slaat op werken uitgevoerd in 2017.
Vernieuw je een dak of een deel ervan en plaats je tegelijk dakisolatie, dan kan je achter een verbeteringspremie aangaan. Je woning moet dan wel minstens 25 jaar oud zijn en je inkomen mag niet uitstijgen boven een vastgelegd bedrag.
Een aantal gemeenten reikt ook nog eens een gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie uit. Vraag ernaar!

Interesse? Ontdek hier van welke subsidies je kunt genieten.