Woningpas : Het digitaal paspoort met energielabel voor je woning!

Gepubliceerd op 24 Januari 2018
Woningpas - Digitaal paspoort met energielabel voor je woning
Woningpas - Digitaal paspoort met energielabel voor je woning

In het voorjaar van 2018 krijgt elke woning in Vlaanderen een Woningpas. Dit digitaal paspoort bundelt alle vergunningen, attesten, certificaten en andere documenten van het gebouw. Vanaf 2019 wordt het huidige energieprestatiecertificaat omgevormd tot een EPC+ en krijgen woningen, net als elektro-apparaten, een energielabel.

Waarom een Woningpas?

Wil je een woning bouwen, verbouwen, kopen, verkopen, huren of verhuren? Dan komt daar heel wat papierwerk bij kijken. Van stedenbouwkundige uittreksels tot informatie over de overstromingsgevoeligheid van het perceel. De Woningpas is een soort online infokluis, die alle gegevens over een huis samenbrengt in één uniek digitaal dossier. Denk aan het energieprestatiecertificaat, de EPB-aangifte en keuringen voor elektriciteit, water en de verwarmingsketel. Dit handige en tijdbesparende overzicht maakt het veel makkelijker om bijvoorbeeld na te gaan hoe energiezuinig een woning is. Je kan jouw energiescore ook vergelijken met andere woningen in je gemeente of provincie. Of achterhalen welke attesten of certificaten je nodig hebt bij het verbouwen of verkopen van je woning.

Wat bevat de Woningpas?

In de volgende jaren zal de Woningpas steeds meer attesten en gegevens bundelen. Tegen 2020 moet de Woningpas een volledig dossier vormen dat onder andere informatie verschaft over premies en leningen, de rapportering van het renovatiepact, digitale attesten, bodem en ondergrond, EPB- en EPC-attesten en zichtbare gebreken. Maar ook renovatieadvies en EPC+, grondplannen van de woning, stavingsstukken van gebruikte materialen, een asbestinventaris, gegevens over de verwarmingsketel, airco en ventilatie en het zonnepotentieel van de woning kan je raadplegen via de Woningpas. Je beslist zelf of je bijkomende informatie toevoegt, zoals facturen van investeringen of onderhoudsattesten.

Wie kan de Woningpas bekijken?

De informatie in de Woningpas is toegankelijk voor de eigenaar van de woning en voor personen met een volmacht. In de toekomst kan je ook attesten en informatie met anderen delen of hen toegang geven tot jouw Woningpas. Dat is praktisch voor bouwpartners zoals de architect en de energiedeskundige, potentiële kopers en huurders, de notaris of een makelaar.

Wanneer komt de Woningpas uit?

De lancering van de Woningpas is gepland in de lente van 2018. Je hoeft je Woningpas trouwens niet aan te vragen, hij wordt automatisch opgemaakt. De eerste lightversie breidt tegen midden 2019 verder uit naar een mediumversie, waarbij bijvoorbeeld ook de woonkwaliteit in kaart kan worden gebracht. In 2020 volgt de fullversie, met nieuwe aanvullingen. Na de toevoeging van de rapportering van het renovatiepact in 2021 gaan we over naar de Woningpas 2.0.

Hoe energiezuinig is je woning?

Een van de documenten in de Woningpas is het energieprestatiecertificaat of EPC, dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Dit gebeurt door de toekenning van een energiescore inclusief enkele standaardaanbevelingen. Tegen 2019 krijgt het certificaat een grondige opfrisbeurt. Het nieuwe EPC+ is niet alleen veel duidelijker dan zijn voorganger, het bevat ook een pak meer informatie.

Een energielabel voor woningen?

Het EPC+ toont onder meer aan hoe je verschillende onderdelen van je woning best renoveert, wat de geschatte kostprijs is en hoe energie-efficiënt de woning na de ingreep zal zijn. Het EPC+ duidt ook het energielabel aan dat je door de afzonderlijke ingrepen kan bekomen. Energielabel? Jazeker! Net als elektrische toestellen zoals koelkasten en televisies krijgen woningen voortaan een energielabel van A tot F, waarbij A (groen) een energiezuinige woning is en F (rood) staat voor onvoldoende. Met al die concrete informatie wil Vlaanderen meer mensen over de streep trekken om hun huis of appartement energie-efficiënter te maken.