Verlenging van Hogere "Mijn Verbouwpremie" voor aanvragen tot eind 2025

Gepubliceerd op
Verlening van Hogere "Mijn Verbouwpremie" voor aanvragen tot eind 2025
Verlening van Hogere "Mijn Verbouwpremie" voor aanvragen tot eind 2025

De premies via "mijn verbouwpremie" voor warmtepompen werden de afgelopen jaren sterk verhoogd. De verhoogde premies voor lucht-water warmtepompen en hybride warmtepompen zouden terugvallen voor eindfacturen vanaf 1 januari 2024. Er is nu beslist dat deze verhoging verlengd is voor aanvragen tot eind 2025!

Premiebedragen voor warmtepompen

De premies voor warmtepompen werden de afgelopen jaren sterk verhoogd, onder andere ten gevolge van de oorlog in Oekraïne. Normaal gezien zou deze verhoogde premie voor lucht-water warmtepompen (basispremie 3000 euro) en hybride warmtepompen (basispremie 2000 euro) terugvallen naar respectievelijk 2250 en 1500 euro voor eindfacturen vanaf 1 januari 2024. Voor eigenaar-bewoners uit de laagste inkomenscategorie en verhuurders via een sociaal verhuurkantoor worden er nog hogere premies toegekend. Er werd nu beslist dat bij iedere aanvraag tot eind 2025 deze verhoogde premies van kracht blijven.
 
De simulator en de website werden ondertussen aangepast.

Aanvragen via de "Mijn Verbouwpremie"

Warmtepompen breken steeds meer door bij de renovatie van woningen en appartementen. Sinds 1 oktober 2022 kwamen al meer dan 6300 premie-aanvragen voor een warmtepomp binnen in het online loket van Mijn VerbouwPremie. Door de erg hoge vraag zijn er lange wachttijden om een warmtepomp te installeren. Hierdoor dreigden duizenden gezinnen terug te moeten vallen op lagere premies.

Anderzijds stappen we versneld af van stookolie en aardgas. Twee weken geleden besliste de Vlaamse Regering om Mijn VerbouwPremie voor gascondensatieketel versneld stop te zetten en dit voor eindfacturen vanaf 1 november 2023. Deze maatregelen werden ook al aangekondigd in het Vlaams Energie en Klimaatplan.

 

   

standaard