Verbod op nieuwe stookolieketels: wat betekent dit?

Vanaf 1 januari 2022 is het verboden om nog nieuwe stookolieketels te plaatsen als er een aardgasnet in de straat aanwezig is. Het gebruik van mazoutketels zal dus stilaan uitdoven. Installeer je toch een nieuwe ketel, dan kun je een boete van minstens 3000 euro krijgen. Wat houdt dit verbod in en wat zijn de alternatieven?
Geen nieuwe stookolieketels meer
De algemene CO2-uitstoot moet naar beneden, dat weten we ondertussen wel. Het aandeel van van stookolieverbranding voor de broeikasuitstoot is vrij hoog, namelijk zo’n 35 % van de broeikasgasuitstoot van alle Vlaamse gebouwen en 10 % voor alle Vlaamse niet-industriële uitstoot. Daarom werd door de Vlaamse regering beslist dat er vanaf 2022 een verbod geldt op nieuwe stookolieketels. Meer bepaald wanneer er een aardgasnet in de straat is aangelegd en aardgas dus een alternatief kan zijn.
Stookolieketel stuk, wat nu?
Vervelend! Een falende verwarmingsinstallatie komt altijd ongelegen. Maar geen paniek, je kunt je hier wel op voorzien. Wacht dus niet tot je ketel stilvalt. Is de schade aan je installatie beperkt en moeten er enkel wat kleine onderdelen zoals de branderkop vervangen worden, dan kan dat nog. Is je ketel echter stuk en moet hij vervangen worden, dan moet je op zoek naar een alternatieve verwarmingsinstallatie. Vervang je vanaf 2022 je oude stookolieketel toch door nieuw exemplaar, dan mag je je aan een boete van minstens 3000 euro verwachten.
Boete van minstens 3000 euro
De tol die je betaalt voor het installeren van een nieuwe mazoutketel is een administratieve geldboete van minstens 3000 euro. En waar bij een appartementsgebouw nog eens 2000 euro per individuele gebouweenheid bovenop kan komen. Misschien denk je: “wat niet weet, niet deert.” Maar daar kun je je wel eens in vergissen. In het decreet wordt ook vermeld dat er een databank met gegevens over ieders energieverbruik komt om zo de hoofdverwarming en de naleving van het verbod beter te kunnen controleren.
Heb je in 2021 nog gauw een stookolieketel besteld die mogelijk nog geplaatst moet worden? Dan is er in principe geen overgangsperiode. Het verbod gaat in op 1 januari 2022. Wel zijn er eind 2021 uitzonderlijke leveringsproblemen voorgevallen waardoor er geen boete wordt geïnd. Is je bestelbon van voor 19 november 2021 en wordt de ketel op uiterlijk 31 maart 2022 geplaatst, dan wordt er geen procedure opgestart. Lees er hier meer over.
Alternatieve verwarmingsinstallaties en energiebronnen
Door de boete voor nieuwe stookolieketels in het leven te roepen, wil men de Vlamingen overtuigen om nog meer in te zetten op alternatieve, duurzamere verwarmingsinstallaties. Je kunt kiezen voor een oplossing waarbij je gebruik maakt van (gedeeltelijke) hernieuwbare energie. Afhankelijk van je situatie kies je de technologie die het best bij je past. We zetten er enkele voor je op een rijtje:
Pelletkachel of pelletketel
De verkopers van kachels zagen eind 2021 dat door de stijgende energieprijzen de verkoop van pelletkachels stijgt. Hoewel pellets een hernieuwbare energiebron zijn, en pelletkachels minder fijn stof uitstoten dan houtkachels, is het geen milieuvriendelijk alternatief voor stookolie aangezien het ook meer fijn stof uitstoot dan bij de verbranding van mazout. Een pelletketel wordt aangesloten op het centrale verwarmingssysteem. Ook deze hebben een negatieve impact op het milieu.
Cv-ketel op gas
Een andere fossiele brandstof, die wel nog is toegestaan is aardgas. Tenminste wanneer er zich een aardgasnetwerk in je straat bevindt. Controleer of je aangesloten kunt worden. Kies dan wel eerder voor een milieuvriendelijkere installatie zoals een gascondensatieketel. Vervang je je oude gasketel, dan kun je hier een premie voor krijgen. Bovendien kan deze ook gecombineerd worden met installaties die gebruik maken van duurzame, hernieuwbare energie. Lees meer over een hybride gasketel. Lees meer over het overschakelen naar gas.
Cv-ketel op propaan- of butaangas
Is er geen aardgas in je straat aanwezig? Dan is een boven- of ondergrondse propaan- of butaangasketel een prima alternatief. Ontdek hoe een installatie van een propaanketel in zijn werk gaat. En wist je dat hernieuwbare en hybride energieoplossingen ook te combineren zijn met propaan? Lees er hier meer over.
Verwarming met warmtepomp
Je kunt kiezen voor een hybride warmtepomp (met gas) of een warmtepomp. Een warmtepomp is het meest duurzaam, bovendien kun je hiervoor een premie krijgen. Er zijn verschillende types warmtepompen op de markt, afhankelijk van warmtebron waarvan ze gebruik maken zoals lucht, aardwarmte of waterwarmte. Een voorwaarde is wel dat je woning goed geïsoleerd is om een goede werking te kunnen garanderen.
Meer weten? Lees hier al onze artikels over warmtepompen.
Mazoutketel met duurzame brandstof
Heb je een bestaande, nieuwere stookolieketel en wil je milieubewuster verwarmen met een lagere CO2-uitstoot? Dan kunnen koolstofarme vloeibare brandstoffen in de toekomst misschien voor een oplossing zorgen. Lees de eerste ervaringen van enkele Belgische gezinnen.
Tip: lees ook de andere artikels over energiezuinig (ver)bouwen en verwarming en koeling.
Vergeet zeker niet te isoleren
Een nieuwe, milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie is een goed idee, maar zeker niet het enige of belangrijkste wapen in de strijd tegen energieverbruik en bijhorende CO2-uitstoot. Je verwarming moet ook in de juiste omstandigheden werken zodat er zo weinig energie verloren gaat. Je woning goed isoleren is daarom een must. Denk maar aan de isolatie van het dak, de (buiten)muren, de vloer, … en de keuze voor isolerende hoogrendementsbeglazing. Lees hier artikels over het isoleren van je woning.
Op zoek naar inspiratie voor het gepaste verwarmingssysteem voor je woning of (ver)bouwproject? Lees hier alle artikels over verwarming en koeling.