Schaf voor eind 2023 een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler aan, en profiteer van de tijdelijke btw-verlaging naast de bijhorende premies

12/01/2023

De hoge prijzen van fossiele brandstoffen in afgelopen 2022 doen je mogelijk alternatieve, hernieuwbare energiebronnen overwegen. Niet alleen draag je hiermee je steentje bij tot een milieuvriendelijkere en energiezuinigere toekomst, je geniet ook van heel wat voordelen. Zoals de tijdelijke btw-verlaging en betere premievoorwaarden. Heb je concrete plannen om je verwarmingsinstallatie aan te passen? Ontdek hoe je nu bespaart.  

Warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler

Nu al inzetten op verwarmingstoestellen die gebruik maken van hernieuwbare energie, zoals een warmtepomp, warmteboiler of zonneboiler? Een verstandige zet. Zo investeer je in een betere toekomst, profiteer je meteen van de voordelen en ben je minder onafhankelijk van (buitenlandse) leveranciers en hun hoge prijzen. Let wel, je woning moet voldoende goed geïsoleerd zijn.

Een warmtepomp haalt energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water en aardwarmte en kan een ruimte verwarmen of voor sanitair warm water zorgen. Met een warmtepompboiler kun je met de energie die het uit de omgevingslucht haalt en elektriciteit je sanitair water energiezuinig verwarmen. Een zonneboiler maakt dan weer gebruik van zonnewarmte om je warm water te produceren.

Vanuit de overheid zijn er verschillende maatregelen genomen om de aankoop van een warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler aan te moedigen met voordelen zoals een tijdelijke btw-verlaging en tal van premies.

Tijdelijke btw-verlaging

Wie verbouwt, profiteert al van 6% btw. Nu is er ook een btw-tarief van 6% voor nieuwbouw, tenminste wat de aankoop van warmtepompen, warmtepompboilers, zonneboilers en zonnepanelen betreft.

Op 15 juni 2022 besliste de federale regering dat voor woningen jonger dan 10 jaar oud, de btw van 21% ook verlaagd wordt naar 6% bij aankoop van deze duurzame verwarmingstoestellen. De tijdelijke btw-verlaging is geldig voor aankopen die gebeurden van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023. Hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden, lees ze na in de FAQ’s van FOD financiën.

Premies duurzame verwarming Vlaanderen

Ga je je woning renoveren, en hernieuwbare energie produceren om je woning en/of water energiezuinig te verwarmen, dan kun je bij de aanschaf van je warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler genieten van premies.

Het premiesysteem in Vlaanderen werd sinds 1 juli 2022 hervormd waardoor de vroegere Energiepremies en de Vlaamse renovatiepremie geïntegreerd werden in ‘de VerbouwPremie’. Bovendien zijn er zijn voor alle doelgroepen extra verhogingen toegepast.

Deze premies bedragen in Vlaanderen steeds maximum 40% van de factuur, tenzij je behoort tot de laagste inkomstencategorie, dan bedraagt deze maximum 50% van je factuur. Benieuwd? We zetten de verschillende premies even voor je op een rij. Simuleer hier ook je VerbouwPremie om een idee te krijgen van je voordelen. Ontdek hier ook meer info over onder andere de voorwaarden.

Premie warmtepomp

Met de VerbouwPremie kun je een premie krijgen voor de verschillende types van nieuwe warmtepompen: geothermische warmtepomp (aardwarmte), lucht-luchtwarmtepomp, lucht-waterwarmtepomp, hybride-luchtwaterwarmtepomp). Ontdek er hier meer over.

Premie warmtepompboiler

Ook de premie voor de aankoop van een warmtepompboiler is verwerkt in ‘de VerbouwPremie’. Ontdek hier de voorwaarden.

Premie zonneboiler

Ga je voor een zonneboiler, dan zijn er enkele premies waarvan je kunt genieten. Zo zit deze voortaan in de VerbouwPremie. Ontdek hier meer over de premies voor een zonneboiler.

Benieuwd op welke premies jij recht hebt in jouw gemeente? Ontdek het op in de Premiezoeker of de Premiezoekrobot voor Energiepremies in Vlaanderen.

Betere premievoorwaarden in 3 gewesten

Ook in de andere 2 gewesten, Brussel en Wallonië zijn er maatregelen genomen om energiepremies te krijgen voor hernieuwbare verwarmingssystemen.

Brussel

In Brussel blijven de premiebedragen gelijk, maar worden deze niet meer begrensd op basis van de factuur voor je warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.

Wallonië

Wil je in Wallonië beroep doen op ‘Primes Habitation’, dan was een energie-audit verplicht. Voor de Waalse burger om hun verwarmingssysteem op fossiele brandstof te vervangen door een warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler werd een regeling ingevoerd waarbij dit niet meer moet. Dit is het geval voor facturen voor een hernieuwbaar systeem tussen 1 februari 2022 en 30 juni 2023.

Wil je graag duurzaam verwarmen en van de vele voordelen te genieten? Blijf op de hoogte met de artikels op Bouwinfo.be over verwarming, koeling en sanitair (zonneboiler).

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.