Renovatieverplichting voor niet-residentiële en residentiële woningen: dit moet je weten

11/01/2022

De bouw- en vastgoedsector staat voor een grote uitdaging, namelijk het vernieuwen van het verouderde woonpark in België. Zo’n 80% van de woningen zou beter geïsoleerd moeten worden. Voor niet-residentiële gebouwen gaat de verplichting om te renoveren vanaf 1 januari 2022 in. Ook voor residentiële gebouwen wil men dit binnenkort verplichten. Wat houdt de renovatieplicht in?

Renovatieverplichting niet-residentiële gebouwen 2022

De renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen is op 1 januari 2022 van start gegaan. Deze regel, ingevoerd door de Vlaamse regering houdt in dat als een gebouw, zoals een kantoorgebouw, bankkantoor, bedrijfsruimte, … naar een andere eigenaar wordt overgedragen, verplicht binnen de vijf jaar aan energiebesparende maatregelen moet voldoen. Hierdoor wil men het energieverbruik en bijhorende CO2-uitstoot door zo’n gebouwen verlagen en streeft men naar koolstofneutrale gebouwen. Lees hier meer over de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen.

Energetische renovaties

Er is een minimaal maatregelenpakket waar de eigenaren van niet-residentiële gebouwen aan moeten voldoen zoals: het plaatsen van dakisolatie, ramen met hoogrendementsglas, vervangen van verwarmingsinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en niet de minimale installatie-eisen behalen voor renovatie, het vervangen van koelinstallaties die ouder zijn dan 15 jaar en die ozonafbrekende stoffen bevatten, … Een stookolieketel ouder dan 15 jaar mag ook niet meer vervangen worden als er zich een aardgasnet in de straat bevindt. Lees meer over de minimale maatregelen.

Uitzondering

Een niet-residentiële gebouweenheid moet uitzonderlijk niet verplicht gerenoveerd worden als het deel uitmaakt van een gebouw dat binnen de 5 jaar na het verkrijgen ervan, gesloopt zal worden. Lees er hier meer over.

Minimaal energielabel

Als je een woning verhuurd of verkoopt moet dit een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben. Het label hierop kan van A tot F gaan, waarbij A+ heel goed is (energiezuinig) en F slecht (energieverslindend).

Naast de energetische aanpassingen wordt er een minimaal EPC-label opgelegd waar een niet-residentieel gebouw aan moet voldoen als het verkocht zou worden. Vanaf 1 januari 2022 moet je een energielabel C of beter halen. Vanaf 1 januari 2023 moet er ook een minimaal aandeel (5%) aan hernieuwbare energie geproduceerd en gebruikt worden. Lees meer over het minimaal energielabel.

Renovatieverplichting woningen 2023

Ook voor residentiële gebouwen, woningen wil men verplichte renovatie doorvoeren. Begin november 2021 werd er door de Vlaamse regering, in het kader van het Klimaatakkoord, beslist dat er een ook renovatieplicht komt voor kopers. Koop je vanaf 2023 een niet-energiezuinige woning met EPC-label E of F, dan zul je binnen de 5 jaar de woning verplicht moeten verbouwen tot een energiezuinigere woning met een gunstiger EPC-label (minimum EPC D). Lees meer over de renovatieverplichting van residentiële gebouwen.

Renteloze lening voor renovatie residentieel gebouw

Omdat zo’n renovatie voor velen een grote kost is, wil de Vlaamse regering de verbouwer een duwtje in de rug geven in de vorm van een renteloze renovatielening wanneer men de woning  binnen 5 jaar energiezuiniger, en dus met een beter energielabel maakt. Breng je de woning tot energielabel A, dan kun je tot 60 000 euro renteloos lenen.  Naar EPC-label B 45 000 en naar label C 30 000 euro. Lees hier meer over de renteloze lening en negatieve rente.

De vraag hierbij is of dit wel genoeg gaat zijn. Voor het ene project misschien wel, voor het andere misschien helemaal niet?

Wil je op de hoogte blijven op het nieuws in de bouwsector? Volg Bouwinfo op Facebook.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief