Renovatieverplichting bij aankoop van een woning of appartement met EPC-label E of F: dit moet je weten (met tips)

Gepubliceerd op

Ben je de nieuwe eigenaar van een energieverslindende woning met EPC-label E of F? Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om binnen 5 jaar te renoveren zodat de woning een EPC-label D of beter krijgt. Wat houdt de renovatieplicht voor residentiële woningen in? En hoe kun je je EPC verbeteren? 

Renovatieverplichting gebouwen

Voor niet-residentiële gebouweenheden geldt er al sinds 1 januari 2022 een renovatieverplichting. Hier moet er binnen de vijf jaar na de overdracht een aantal energiebesparende maatregelen genomen zijn en een minimaal energielabel behaald zijn.

Vanaf 1 januari 2023 geldt er ook een renovatieverplichting voor residentiële woningen. Kocht je in 2023 een energetisch te renoveren woning, dan moet je zijn EPC tegen 2028 verbeterd hebben met minstens een label D of beter. Hier is dus ook een termijn van 5 jaar, verder gelden er nog andere voorwaarden. Het uiteindelijk doel is om in 2050 voor iedere woning of appartement een label A te bereiken. Ontdek het langetermijnpad na 2023.

Wil je een indicatie krijgen van je EPC-label? Test het hier

Renovatieplicht residentiële gebouwen

Koop je een verouderde woning, dan is de kans groot dat je die wil opknappen. Voortaan is het echter zo dat als die een EPC-label van E of F heeft, je verplicht bent om te renoveren, of beter: re-nu-veren of BENOveren, naar minimum EPC-label D. Heb je de verbeteringswerken voltooid, dan moet je het verbeterde energieprestatie aantonen met een nieuw EPC. Ontdek meer over het laten opstellen van het EPC. Werd er na die 5 jaar niet aan voldaan, dan riskeer je een sanctie in de vorm van een geldboete van 500 tot 200 000 euro en moet je alsnog het label behalen. Natuurlijk zijn er ook enkele uitzonderingen en bijzondere situaties. Lees er hier meer over.

Hoe het EPC-label van je woning of appartement verbeteren?

Allemaal goed en wel, maar welke werken kun je zoal (laten) doen om het EPC-label van je te renoveren woning of appartement te verbeteren?

Isoleren staat centraal

Het EPC-attest geeft met een energiescore weer hoeveel energie je woning verbruikt, uitgedrukt in kWh per m2. Het beperken van de energie die er verloren gaat is dan ook een belangrijke stap. Isolatie is hier een belangrijke oplossing. Je kunt verschillende plekken in je woning isoleren.

Isoleer je dak

Veel daken zijn niet of te weinig goed geïsoleerd. Aangezien er tot zo’n 30% van de warmte via het dak verloren gaat is dit een prima plek om te starten. Zowel een hellend als een plat dak kun je isoleren. Er wordt zowel voor een  hellend als een plat dak door de overheid een maximale U-waarde geadviseerd van 0,24 W/m2 K. Er bestaan verschillende isolatie-oplossingen om dit te bereiken, informeer je over de mogelijkheden bij je dak- of isolatiespecialist. Ontdek artikels over het verbeteren van je dak.

Isoleer je buitenmuren

Via de gevels van je woning gaat er zo’n 25% van de energie verloren. Je kunt de buitenmuren isoleren en de luchtdichtheid verbeteren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, afhankelijk van je situatie. Zo kun je de muren aan de buitenkant ben gevelisolatie isoleren, spouwmuurisolatie laten plaatsen of je muren aan de binnenkant isoleren. Isoleren aan de buitenkant is het meest effectief. Lees ook hoe je van F naar D gaat met gevelisolatieOntdek meer artikels over het verbeteren van je gevels.

Enkel de buitengevels aanpakken en verder doen met oud buitenschrijnwerk doet je inspanningen niet veel goeds. Een volgende stap is dan ook isolerend buitenschrijnwerk.

Ga voor isolerend buitenschrijnwerk

Luchtdicht geplaatst, isolerend buitenschrijnwerk voorkomt dat er via je ramen en deuren onnodig energie verloren gaat. Denk aan beter isolerende ramen (Umax = 1,5 W/m2K) en deuren (Umax = 2,0 W/m2K)  waarbij betere profielen, isolerend glas (Umax = 1.0 W/m2K) en eventueel ook buitenzonwering nodig zijn om een beter binnenklimaat te creëren. Lees meer artikels over het verbeteren van je buitenschrijnwerk.

Isoleer je vloer

Een volgend belangrijk onderdeel is de vloer. Je kunt de vloer renoveren en daarbij isoleren of op je kelderplafond isolatie aanbrengen. Hierbij wordt er door de overheid geadviseerd om isolatie aan te brengen om een Umax van 0,24 W/m2K te bereiken. Ontdek meer artikels voor het verbeteren van je vloer.

Ontdek ook alle artikels over isolatie.

Verwarmingsinstallatie verbeteren

Naast isolatie kun je ook je technieken, en vooral je verwarmingsinstallatie aanpakken zodat deze minder energie verbruikt. De ene verwarmingsinstallatie is de andere niet. Een verouderde installatie vervangen kan je al heel wat opleveren. Bovendien is het verstandig om met zicht op de toekomst uit te kijken naar hernieuwbare energie. Ontdek meer over het kiezen van een nieuwe verwarmingsinstallatie. Ontdek artikels over verwarmen.

Premies

Je inspanningen voor het verbeteren van je EPC worden beloond. Niet alleen woon je in een energiezuiniger huis waardoor de kosten voor energie dalen, je hebt mogelijk ook recht op allerlei premies voor isolatie via de ‘Mijn VerbouwPremie’ en de EPC-labelpremie. Sinds 2021 kun je deze premie krijgen wanneer je binnen de 5 jaar je woning energetisch renoveert en waarbij je woning dus een beter EPC-label heeft gekregen. Had je woning een label E of F dan moet die na de renovatiewerken minimaal label C hebben om de premie te krijgen. Ontdek meer over de EPC-labelpremie via Fluvius. Simuleer ook je ‘Mijn VerbouwPremie’ bij aanvragen in 2023 of bij aanvragen in 2024.

Koop je een oude of verouderde woning die gerenoveerd moet worden, dan pak je het maar best meteen goed aan. Verbeter je EPC-label door te investeren in isolatie en energiezuinigere (verwarmings-)technieken en voldoe zo binnen de aangewezen termijn aan de renovatieverplichting