Renovatieplicht vanaf 2023: hoe een energieverslindende woning renoveren?

Wie een energieverslindende woning koopt, moet die vanaf 2023 verplicht renoveren. Dat staat in het klimaatakkoord dat door de Vlaamse regering is afgeklopt. Binnen de vijf jaar moeten de nodige inspanningen gedaan worden. Wat verstaat men precies onder een energieverslindende woning? En hoe maak je van je woning een energiezuinige woning? Ontdek de antwoorden en krijg nuttige tips.
Renovatieplicht vanaf 2023
De Vlaamse regering heeft beslist: wie vanaf 2023 een woning verwerft (via aankoop of erfenis) die niet aan de laatste energienormen voldoet, moet binnen de vijf jaar bepaalde renovatiewerken doorvoeren om die woning beter te isoleren. Concreet moeten EPC-scores van E of F teruggebracht worden naar een score D. Ontdek efficiënte isolatieoplossingen waarmee je eenvoudig een gunstigere EPC-score behaalt en vind een verdeler in je buurt.
Benieuwd hoeveel jij ongeveer zal besparen door je woning te isoleren, en met welke isolatieoplossingen dit lukt? Het isolatiekompas geeft jouw besparing in geld, energie en CO2-uitstoot weer. Bereken hier je besparing.
Wat leer je uit de EPC-score?
Om te weten of een woning energieverslindend is, kijk je naar de EPC-score. De EPC-score van je woning is de energiescore die je op het energieprestatiecertificaat vindt. Het getal geeft aan hoeveel energie je per vierkante meter vloeroppervlak verbruikt. Hoe lager jouw score is, hoe minder energie je verbruikt om je woning te verwarmen en hoe lager je energiefactuur dus zal zijn. Aan deze getallen zijn labels gekoppeld van A+ tot F. Hierbij is A+ enorm energiezuinig en F enorm energieverslindend. De overheid wil dat alle woningen die zich in de categorieën E of F bevinden, op zijn minst een energielabel D behalen. In onderstaande tabel zie je welke energiescores aan welke labels gekoppeld zijn.
Energielabel | Energiescore |
A+ | lager dan 0 kWh/(m²/jaar) |
A | tussen 100 en 0 kWh/(m²/jaar) |
B | tussen 200 en 100 kWh/(m²/jaar) |
C | tussen 300 en 200 kWh/(m²/jaar) |
D | tussen 400 en 300 kWh/(m²/jaar) |
E | tussen 500 en 400 kWh/(m²/jaar) |
F | hoger dan 500 kWh/(m²/jaar) |
Welke factoren bepalen de EPC-score?
De EPC-score van je woning hangt af van een aantal elementen. De schil van het gebouw is een eerste belangrijke factor. Hoe zit het met de isolatie van je dak, de vloer en de muren? Zijn deze goed geïsoleerd en houden ze bijgevolg genoeg warmte binnen? Vervolgens wordt er gekeken welke systemen je gebruikt om je huis en water te verwarmen. In deze berekening worden ook de koeltechnieken en ventilatie opgenomen. Tot slot is de EPC-score ook afhankelijk van het type woning. De energiescore van een appartement of rijhuis, die meer ingesloten zijn, zal verschillen van de score van een halfopen of open bebouwing die meer blote gevels en waarschijnlijk ook meer energieverlies heeft.
Verbeter de EPC-score in 3 stappen
Nu de Vlaamse regering renovaties voor een betere EPC-score gaat verplichten, is het belangrijk om te weten hoe je zo’n renovatie best aanpakt. Hieronder ontdek je een bondig stappenplan. Wat dit zal kosten? De minimale kostprijs om een verouderde woning energiezuiniger te maken, ligt tussen 26.000 en 37.000 euro. Daar krijg je wel wat voor in de plaats. Zo word je beloond met een besparing op je energiefactuur. Omdat je woning beter geïsoleerd is, zal je tijdens de koude maanden minder moeten verwarmen. En in de zomer profiteer je van het omgekeerde effect. Ontdek hoeveel jij kan besparen dankzij het Isolatiekompas. Denk ook eens aan de financiële meerwaarde die je realiseert. Een energiezuinige woning wordt namelijk hoger ingeschat op de huizenmarkt. En da’s interessant bij een eventuele verkoop.
1. Isoleer eerst je dak
Wist je dat 35% van de opgewekte warmte in een woning snel weer verloren gaat via een niet-geïsoleerd dak? Dat wil je natuurlijk vermijden. Daarom is het noodzakelijk om je dak goed (na) te isoleren. Deze isolatiewerken hebben immers de meeste impact op je energiescore. Kamers die zich onder een geïsoleerd dak bevinden, krijgen meteen een hoger comfort. Ook is het veel eenvoudiger om de temperatuur in huis constant te houden. Tijdens de zomermaanden wordt de zonnewarmte tegengehouden die er normaal voor zorgt dat de ruimtes onder het dak al snel als een sauna gaan aanvoelen.
Hoe dik moet je je dak isoleren om de isolatiewaarden 2050 te bereiken? Ontdek dit en veel meer in de isolatiewhitepaper van Recticel. Vind een verdeler in je buurt en start jouw isolatieproject.
2. Pak dan de muren en vloer aan
Na het dak is het tijd voor een goede isolatie van je muren en vloer. Voor het isoleren van je muren zijn er verschillende mogelijkheden. Naast je buitenmuren en binnenmuren kan je ook je spouwmuur isoleren. Benieuwd wat voor jou de beste isolatieoplossing is? Vraag advies aan een expert en maak de juiste keuze. Maar ook langs de vloer kan er heel wat warmte ontsnappen. Door je vloer goed te isoleren kan je dit probleem eenvoudig voorkomen en geniet je van meer warmte in huis.
3. Ga voor duurzaam verwarmen
Tot slot is het een goed idee om duurzaam te verwarmen op een lage temperatuur. Doordat dit op een lage temperatuur gebeurt, vraagt het verwarmen minder energie en wordt het energie-efficiënt. Wanneer je voor vloer- of wandverwarming kiest, heb je niet alleen minder last van tocht en koude plekjes in huis, ook wordt de binnenlucht heel wat gezonder. Doordat er minder sprake is van luchtverplaatsing zal er bovendien minder zwevend stof aanwezig zijn in huis.
Benieuwd hoeveel jij kan besparen door je dak, muren of je vloer te isoleren, en hoe je dit best aanpakt? Ontdek het via het Isolatiekompas van Recticel Insulation en neem contact op met een expert voor meer info. Informeer je in een moeite over de steunmaatregelen van de overheid, waaronder isolatiepremies en de renteloze renovatielening.