Recht op de Mijn VerbouwPremie? Ontdek de inkomensgrenzen voor 2024.

21/11/2023

Wil je vanaf 2024 de Mijn VerbouwPremie aanvragen, dan zijn de premies waar je recht op hebt en het premiebedrag afhankelijk van de inkomenscategorie waartoe je behoort. Die categorieën worden jaarlijks aangepast aan de evolutie van de gezondheidsindex. Intussen zijn de nieuwe inkomensgrenzen voor de aanvragen voor Mijn VerbouwPremie in 2024 bekend. Wat zijn deze? Wanneer behoor je tot de laagste, middelste en hoogste inkomenscategorie? Dat lees je hier. Tip: simuleer nu ook je Mijn VerbouwPremie voor 2024.

Inkomenscategorieën Mijn VerbouwPremie 2024

De grenzen voor de inkomens om je Mijn VerbouwPremie van 2024 te bepalen zijn bekend. Bij het bepalen van je inkomenscategorie check je het meest recente aanslagbiljet dat beschikbaar is op de datum dat je de premie-aanvraag doet. Wanneer behoor je tot welke inkomenscategorie?

Laagste inkomenscategorie

Je komt in als eigenaar-bewoner aanmerking voor de hoogste premiebedragen voor alle categorieën van werken als je behoort tot de laagste inkomenscategorie. Dit is wanneer je jaarlijks inkomen gelijk of lager is dan:

  • 57.190 euro voor een koppel, te verhogen met 4.170 euro per bijkomend persoon ten laste.
  • 57.190 euro voor een alleenstaande persoon met 1 persoon ten laste, te verhogen met 4.170 euro per bijkomende persoon ten laste.
  • 40.860 euro voor een alleenstaande persoon.

Middelste inkomenscategorie

Je komt als eigenaar-bewoner in aanmerking voor aanzienlijke premies voor alle categorieën van werken als je behoort tot de middelste inkomenscategorie als je jaarlijks inkomen tussen deze inkomensgrenzen ligt:

  • 57.190 euro - 74.280 euro voor een koppel, te verhogen met 4.170 euro per bijkomend.
  • 57.190 euro - 74.280 euro voor een persoon met 1 iemand ten laste, te verhogen met 4.170 euro per bijkomende persoon ten laste.
  • 40.860 euro - 51.990 euro voor een alleenstaande persoon.

Hoogste inkomenscategorie

Als je als deel uitmaakt van de hoogste inkomenscategorie, dan heb je recht op volgende premies: premies voor dakisolatie, hoogrendementbeglazing, vloerisolatie, muurisolatie, warmtepomp, zonneboiler, warmtepompboiler en dit is wanneer je jaarlijks inkomen hoger is dan:

  • 51.990 euro voor een alleenstaande persoon.
  • 74.280 euro voor een alleenstaande persoon met 1 persoon ten laste, te verhogen met 4.170 euro per bijkomend persoon ten laste.
  • 74.280 euro voor een koppel, te verhogen met 4.170 euro per bijkomend persoon ten laste
  • Ook indien u geen eigenaar-bewoner bent, valt u onder deze doelgroep.

Meer weten? Je vindt de aangepaste inkomensgrenzen ook op de website van Vlaanderen.

Simulators Mijn VerbouwPremie

Wil je makkelijk nagaan op welke premies en welk premiebedrag van Mijn VerbouwPremie je recht hebt? Dat kan via de handige simulators. Hier wordt rekening gehouden met de werken die plant, het type gebouw, de ouderdom van het gebouw, of je eigenaar-bewoner bent (indien ja ook het gezamenlijk inkomen).

Einde voor de premie voor gascondensatieketel

Voor eigenaars-bewoners met de laagste inkomens is de premie voor een gascondensatieketel enkel nog aan te vragen met eindfacturen tot en met 31 oktober 2023 en kan worden aangevraagd tot en met 31 oktober 2024 (als de factuur van voor 1 november 2023 is en maximaal 2 jaar oud is).

Meer weten over de Mijn VerbouwPremie? Lees er hier meer over en download de gratis infofolder op de site van Vlaanderen. 

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.