Blijf op de hoogte van de Vlaamse (ver)bouwpremies en meer, download de nieuwe Bouwgids

Ga je een woning kopen of (ver)bouwen? Dan horen daar fiscale verplichtingen maar ook financiële voordelen bij. Zie je door het bos de bomen niet meer? We helpen je op weg met de bouwgids. Ontdek wat deze handige gids inhoudt en download snel jouw gratis exemplaar.
Word wijzer met de bouwgids
De bouwgids is een handige digitale informatiegids waarin je alles leest over energiezuinig en duurzaam (ver)bouwen, het financiële en fiscale plaatje, de administratieve verplichtingen en wetgeving. Kortom, een onmisbare gids voor de (ver)bouwer. We geven je alvast een voorproefje.
Een huis kopen, bouwen of verbouwen
Ben je van plan om een huis te kopen of (ver)bouwen? Dan komt daar heel wat bij kijken. Zoals een administratief kostenplaatje met -vaak- onvoorziene kosten zoals: een bodemonderzoek, de vergunning, de architect, veiligheidscoördinator, de EPB-verslaggever, elektrische keuring, akte en notariskosten, registratierechten, kadistraal inkomen … Ontdek er meer over, download jouw gratis bouwgids.
Samen een huis kopen of bouwen
Ga je samen een huis kopen of bouwen, dan maakt je burgerlijke staat op dat moment een verschil uit. Ben je niet gehuwd, dan val je niet automatisch onder de bescherming van de wet. Neem daarom best de nodige voorzorgmaatregelen. Wat zijn je rechten, welke afspraken maak je, is een bezoek aan de notaris nodig? Ontdek het snel in de bouwgids.
De financiering en verzekering van je woning
Meestal zul je voor de aankoop van je woning een hypothecaire lening aangaan. De overheid motiveert de aankoop van een woning ook met een aantal fiscale voordelen zoals bijvoorbeeld de fiscale aftrek en de Energielening. Daarnaast moet je ook de nodige verzekeringen afsluiten zoals de schuldsaldoverzekering, woningverzekering, brandverzekering. Kom er hier meer over te weten.
Btw bij bouwen of verbouwen
Als je (ver)bouwt betaal je sowieso btw-kosten. Maar wanneer betaal je 6 procent en wanneer 21? Sinds 21 januari 2016 betaal je slechts 6 procent btw-tarief als je werken laat uitvoeren aan een woning die ouder is dan 10 jaar. Wat zijn de voorwaarden, wat is de btw-aangifte, wat als je een gebouw afbreekt en opbouwt, …? Ontdek het snel.
Energiezuinig renoveren
BENOveren, of energiezuinig renoveren wordt volop door de overheid aangemoedigd. Je bent ook verplicht om bij de (ver)bouwing van een woning te voldoen aan een aantal punten. Denk maar aan een positief EPB- en ventilatieverslag. In dit energieverhaal krijgt ook de nieuwe digitale energiemeter zijn plaats. Ontdek er alles over in de bouwgids.
Premies, subsidies en verminderingen
Om je extra te motiveren voor de aankoop en het (ver)bouwen van een woning krijg je premies, subsidies en verminderingen van de overheid, tenminste als je voldoet aan de voorwaarden. Zo heb je de woonbonus (tot eind 2019), een vermindering op roerende voorheffing en registratiekosten, premies en subsidies per gewest, premies van de netbeheerder en burenpremies. Ontdek wat ze betekenen en of je hier recht op hebt.
Woningpas: de identiteit van je woning
Sinds eind 2018 heeft iedere woning in Vlaanderen een Woningpas, dit is een digitaal paspoort waarin je alle belangrijke documenten van je woning terugvindt. Denk maar aan vergunningen, attesten, certificaten, … Hier hoort onder andere ook de veranderde EPC en een energielabel voor je woning bij. Ontdek er meer over in de bouwgids.
Download snel jouw bouwgids en krijg up-to-date informatie over de Vlaamse (ver)bouwpremies en meer.