Wat is de Wet Breyne?
De Wet Breyne is een krachtig instrument dat de rechten van bouwheren en kopers van onroerend goed beschermt. Het richt zich specifiek op de bouw van woningen of appartementen voor particulieren in België. Het toepassingsgebied omvat onder andere verkoop op plan, algemene aanneming en projectontwikkeling.
Als aannemer is het belangrijk om de Wet Breyne te begrijpen en correct toe te passen. Dat is verplicht, maar het laat ook zien dat je een betrouwbare aannemer bent die de belangen van zijn klanten vooropstelt. En dat is goed voor je reputatie.
Wanneer is de Wet Breyne van toepassing?
Wanneer een aannemingscontract gaat over de bouw van een woning voor particulieren, dan is de kans heel groot dat dit valt onder toepassing van de Wet Breyne. Als aannemer moet je dan met heel wat dwingende regels rekening houden. Ontdek een handig overzicht in de bouwmemo ‘De woningbouwwet praktisch benaderd’ (exclusief voor leden van Bouwunie).
Toepassingsgebied
De Wet Breyne is van kracht als aan de volgende voorwaarden tegelijkertijd wordt voldaan:
- Het gaat om de overdracht van eigendom van een huis of appartement dat nog gebouwd moet worden of in aanbouw is (dit kan bijvoorbeeld een verkoop op plan zijn, waarbij de koper het huis koopt nog voordat het gebouwd is).
- Het onroerend goed wordt gebouwd, aangenomen (zoals bij een sleutel-op-de-deurcontract) of ontwikkeld voor huisvesting in België.
- Het pand is bedoeld voor huisvesting, dus hoofdzakelijk om er te wonen.
- De koper moet vóór de voltooiing van het gebouw minstens één betaling doen. Let op: er is een wettelijk maximum voor dit voorschot, namelijk 5% van de totale kosten van het project.
De waarborgen in de Wet Breyne: wat moet je weten als aannemer?
Bescherming van de koper staat centraal in de Wet Breyne. Dit omvat onder andere de waarborgregeling, die verschilt afhankelijk van de erkenning van de aannemer.
- Erkende aannemers: 5% waarborg via Deposito- en Consignatiekas
Erkende aannemers moeten een waarborg van 5% van de waarde van het gebouw stellen. Deze waarborg wordt gestort op de rekening van de Deposito- en Consignatiekas. Daarvoor kan je als aannemer bijvoorbeeld een beroep doen op de Bouwunie Borgstellingskas. - Niet-erkende aannemers: 100% voltooiings- of terugbetalingswaarborg via bank
Niet-erkende aannemers moeten een volledige waarborg van 100% bieden. Enkel de bank mag de zogenaamde voltooiings- of terugbetalingswaarborg stellen. Eén van beide vormen wordt gekozen. De voltooiingswaarborg garandeert de voltooiing van het huis. De terugbetalingswaarborg garandeert de terugbetaling van de al door de klant gestorte bedragen.
Tienjarige aansprakelijkheid
Als aannemer draag je een grote verantwoordelijkheid, vooral als het gaat om stabiliteitsgebreken. Je bent namelijk 10 jaar lang aansprakelijk voor eventuele tekortkomingen in de stabiliteit van de constructie en de belangrijkste onderdelen van de woning.
Onder de tienjarige aansprakelijkheid vallen onder andere grote gebreken aan het gebouw, problemen veroorzaakt door onstabiele grond, waterdichtingsproblemen en ernstige stabiliteitsproblemen. Concrete voorbeelden zijn scheuren in muren of een verzakking van de fundering.
Goed om te weten: Omdat de regels over de 10-jarige aansprakelijkheid van openbare orde zijn, kan je er contractueel niet van afwijken. Als een klant je vraagt om werkzaamheden uit te voeren die de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengen, ben je verplicht om die werken te weigeren.
Voer jij als aannemer werken uit aan de ruwbouw of belangrijke onderdelen van het gebouw? Lees dan zeker de bouwmemo van Bouwunie over de tienjarige aansprakelijkheid.
Handige tips om te voldoen aan de Wet Breyne
- Maak je vertrouwd met de Wet Breyne. Lees publicaties over dit onderwerp en volg relevante opleidingen.
- Gebruik een modelcontract. Dit helpt je om juridisch waterdichte overeenkomsten te sluiten met opdrachtgevers. Op die manier kan je veel discussies en problemen voorkomen. Een betrouwbaar modelcontract is de 'Algemene aannemingsovereenkomst voor de bouw van een woning', dat Bouwunie en TestAankoop samen hebben opgemaakt.
- Werk samen met een betrouwbare beroepsvereniging zoals Bouwunie, of een juridische adviseur.
- Communiceer duidelijk met je klanten. Zorg ervoor dat ze alle nodige informatie over de Wet Breyne en hun rechten hebben.
- Zijn er toch problemen tijdens of na de bouw, en raak je er niet uit? Wend je dan tot de Verzoeningscommissie Bouw. Deze commissie kan een snelle en efficiënte manier bieden om geschillen op te lossen door middel van verzoening, zonder naar de rechtbank te gaan. Voor meer info, kijk op bouwverzoening.be.
Hoe helpt Bouwunie?
Bouwunie staat klaar om jou als aannemer te ondersteunen bij het naleven van de Wet Breyne. Ze bieden heldere informatie, juridisch waterdichte modelcontracten en organiseren opleidingen om je kennis te vergroten. En krijg je onverhoopt toch te maken met geschillen of juridische problemen, dan staat Bouwunie paraat met deskundige juridische bijstand om je door de uitdagingen heen te loodsen.
Met Bouwunie als jouw partner in de bouw, sta je er nooit alleen voor. Door lid te worden van Bouwunie krijg je toegang tot talrijke voordelen en ondersteuning die je helpen om succesvol en in overeenstemming met de wet te opereren in de bouwsector. Neem vrijblijvend contact op voor meer info.