In 2022 genieten van het verlaagd btw-tarief voor sloop-en heropbouw in België?

Gepubliceerd op

Een nieuwbouwwoning is voor velen een droom. Maar hier hangt wel een hoog prijskaartje aan, waardoor niet iedereen deze droom kan waarmaken. Het hoge btw-tarief van 21% is vaak een struikelblok. Sloop- en heropbouw is dan een welkom alternatief. Ook in 2022 kun je van 6% btw profiteren. Wat moet je hierover weten?

Nieuwbouw, renovatie of sloop- en heropbouw?

Bouw je een nieuwbouwwoning, dan begin je met een schone lei. Bepaalde energiezuinige maatregelen en je budget spelen wel een rol. Voor nieuwbouw betaal je 21% btw, wat het soms duur maakt. Veem mensen kiezen voor renovatie waarbij je slechts 6% btw betaalt als je werken door een erkend aannemer laat uitvoeren. Sommige verouderde woningen worden echter beter gesloopt en heropgebouwd met innovatieve, energiezuinige materialen in plaats van gerenoveerd. Om dit te aan te moedigen moet je slechts 6% btw betalen op de werken die uitgevoerd worden.

6% btw voor sloop-en heropbouw

Van 1 januari 2021 tot 31 december 2022 geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor de sloop- en heropbouw van woningen en dit voor het hele Belgische grondgebied, zowel voor bouwheren als bouwpromotoren. Voordien was dit enkel in Vlaanderen, bovenop de regeling voor de 32 centrumsteden. Voorwaarde is dat het gaat om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2. Hiermee wil men burgers en gezinnen meer kansen geven om goedkoper een nieuwe woning te bouwen. Daarnaast is het ook op ecologisch vlak goed dat het verouderde woonpark van België vernieuwd wordt en er zo minder energie verspild wordt.

Bouwen en klimaatdoelstellingen

Een vervallen woning kopen en vervangen door een energiezuinige nieuwbouwwoning past perfect binnen de klimaatambities. Begin november 2021 werden enkele extra maatregelen goedgekeurd door de Vlaamse regering om de klimaatambities van 2050 te kunnen waarmaken. De sloop- en heropbouw, dat onder de bevoegdheid van de federale regering valt, was hier een van. Maar hier wordt geen rekening gehouden met het bouwproces. Het duurt namelijk maanden voor een bouwaanvraag goedgekeurd wordt en de slooppremie moet 3 maanden na de goedkeuring van de bouwaanvraag worden aangevraagd. Dossiers die te laat worden aangevraagd zorgen ervoor dat je niet van de premie kunt genieten. Sommigen dreigen dus uit de boot te vallen. Een verlenging van de sloop- en heropbouwpremie dingt zicht aan. Lees de details van de sloop- en heropbouwpremie.

Sloop-en heropbouw verlengen?

Het verlengen van gunstmaatregel van 6% voor sloop- en heropbouw was in november 2021 een vraag van ministers van de Vlaamse regering aan de federale regering. Ook confederatie Bouw en de Bouwunie kunnen zich hierin vinden. De sloop- en heropbouwmaatregel werd al eens verlengd en loopt momenteel tot eind 2022. Of deze effectief verder verlengd wordt, is nog koffiedikkijken.

Wil je op de hoogte blijven over de premies en wetgeving in de bouwsector? Lees meer artikels op Bouwinfo.be of houd de Facebook-pagina van Bouwinfo in de gaten.