Afbreken en bouwen aan 6 procent?

Gepubliceerd op 11 July 2016

Is het mogelijk om een gebouw te slopen en vervolgens op dezelfde grond een woning te bouwen aan 6 procent? Jawel.

Als een nieuwbouw meteen volgt op een afbraak, kan je het oude gebouw slopen en het nieuwe optrekken tegen het verlaagde btw-tarief van 6 procent.

Wat zijn de voorwaarden?

  • In principe komen alle afbraak- en wederopbouwingswerken in aanmerking, ook de werken die gepaard gaan met de afwerking. Het is wel zaak de werkzaamheden te laten uitvoeren en factureren door een aannemer.
  • De sloop en de wederopbouw moeten onmiddellijk op elkaar volgen.
  • Na de werken wordt het nieuwe gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk gebruikt als privéwoning. Maar je hoeft er zelf niet in te gaan wonen. Het is ook geen vereiste dat het af te breken pand een woning is, het kan dus bijvoorbeeld een garage zijn.
  • De bouwheer die van het verlaagde tarief wil gebruikmaken, moet een verklaring indienen bij het plaatselijke btw-controlekantoor. Overhandig ook een kopie ervan aan de aannemer. De verklaring vermeldt dat het nieuwe gebouw uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning zal dienen. Vergeet de bouwvergunning niet bij de aanvraag te voegen. Deze vergunning moet niet noodzakelijk op naam van de aanvrager staan. Wie dus een afbraakpand met een bouwvergunning koopt, kan ook het verlaagd tarief genieten op voorwaarde dat hij de werken laat uitvoeren door een aannemer.

Kan dit overal in België?

Niet alle steden en gemeenten in België staan je de gunstmaatregel toe. De fiscus heeft er 32 opgelijst die in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent bij de afbraak en de wederopbouw van een woning op hun grondgebied.

  • Het gaat om de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing & Luik
  • op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : Brussel, Anderlecht, Sint-Gilles, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.
  • Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen.

Of de woning in een stadsanker of in een andere – eventueel achtergestelde – wijk of deelgemeente van de betrokken stad ligt, speelt geen rol.