Vlaamse bouwbedrijven trekken in 4 golven op vakantie

Gepubliceerd op

Acht op tien bouwbedrijven gaan deze zomer met bouwerlof. Dit jaar gebeurt dat in 4 golven. Ontdek de collectieve regeling voor jouw regio.

Eerst Brussel en Vilvoorde, daarna Leuven

De bouwbedrijven gevestigd in Brussel en Halle-Vilvoorde zijn sinds maandag 1 juli met vakantie. Ze nemen vier weken vakantie. Voor de regio Leuven start de bouwvakantie op 8 juli. In de praktijk betekent dit vanaf vrijdagavond 5 juli.

Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen

Op 15 juli vertrekt de grootste golf. Dan zijn de provincies Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen aan de beurt. 

Lokeren en Hamme

De bouwbedrijven uit Lokeren en Hamme wachten nog even tot 22 juli om de Lokerse Feesten te kunnen meepikken. De vakantie duurt drie weken. 

Overzicht bouwvakantie Vlaanderen-Brussel

Jaarlijkse collectieve sluiting

Acht op tien bouwbedrijven met personeel heeft een jaarlijkse collectieve sluiting. De meesten volgen de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio. Anderen hebben een eigen regeling uitgewerkt of volgen die van de regio waar ze vaak aan het werk zijn. 

Niet verplicht

De regionale collectieve vakantieregelingen voor bouwbedrijven met personeel zijn niet verplicht. Wie wil, mag ervan afwijken. Bedrijven die wegenwerken uitvoeren doen dat dikwijls. In de zomer blijft de verkeershinder dan wat beperkter. In theorie, want er staan dit jaar wel een paar ingrijpende werken ingepland zoals de renovatie van de Leopold II-tunnel. Maar voor de rest gebeurt het niet vaak dat bouwbedrijven afwijken van de collectieve sluitingsperiode. 

Voordelen van de collectieve regeling

De collectieve regeling biedt voordelen op vlak van organisatie en timing. Voor het bedrijf en de ploegen. Maar ook omdat de werken afhankelijk zijn van de vlotte aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingen met andere bedrijven, hoofd- en onderaannemers, ... 

Deadlines gemakkelijker gerespecteerd

“Als iedereen tegelijk vakantie neemt, draaien de werven op de andere dagen op volle toeren. Deadlines worden gemakkelijker gerespecteerd. Je vermijdt dat het bedrijf gedurende een lange periode in vakantiemodus zit en maar half werk kan leveren. Dat is het grote voordeel van het bouwverlof”, besluit Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Opgelet voor dieven

Ook dieven en vandalen weten dat het vakantie is en dat de werven er verlaten bij liggen. Preventie is de boodschap! Bouwunie schreef 25 tips om diefstal te helpen voorkomen. Ze staan handig gebundeld in een brochure, door leden gratis aan te vragen of te downloaden van de Bouwunie-website.