Slopen en herbouwen, een goed idee?!

Gepubliceerd op 10 Maart 2020

Heb je een ouder huis gekocht, dan kun je overwegen om het te verbouwen. Zijn de renovatiewerken zo ingrijpend, dan kan afbreken en opbouwen ook een optie zijn. Wat maakt deze keuze zo interessant? Ontdek enkele voordelen die je kunnen overtuigen om te kiezen voor sloop- en heropbouw.

Renoveren of slopen?

Heb je een oudere woning gekocht die wel een opknapbeurt kan gebruiken? Dan is een verbouwing meestal aan de orde. Soms is het gebouw echter in slechtere staat dan je aanvankelijk dacht. Constructieve stabiliteitsproblemen of grote vochtschade bijvoorbeeld kunnen een reden zijn om voor sloop- en herbouw te kiezen. Weeg de kosten van verbouwen af tegen die van slopen en heropbouwen. Vind je dit moeilijk? Vraag dan je architect en/of algemene bouwaannemer om advies, zij hebben hier een klaardere kijk op.

Mag je slopen en herbouwen?

Of je nu kiest voor een verbouwing of voor vernieuwbouw, je hebt steeds een aangevraagde en goedgekeurde omgevingsvergunning nodig. Je architect kan je hierbij helpen. Opgepast: Bepaalde beschermde woningen die als erfgoed geregistreerd zijn, mogen niet gesloopt worden of mogen na sloop niet opnieuw worden gebouwd. Bevraag je daarom goed bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Redenen om te kiezen voor sloop- en herbouw

1. Een quasi wit blad

Als je verbouwt, moet je rekening houden met de bestaande structurele elementen van een woning. Sloop je het huidig gebouw en bouw je een nieuwe woning in de plaats, dan heb je iets meer vrijheid om je huis te (laten) bouwen, indelen en inrichten zoals jij dat wilt. Natuurlijk heb niet de volledige vrijheid en zijn er altijd bouwvoorschriften en eisen waaraan je moet voldoen bijvoorbeeld op gebied van inplanting, perceelsgrens, bouwgrootte, materiaalgebouw, energievoorziening, luchtkwaliteit enzovoort. Ontdek de Vlaamse EPB-eisen voor 2020.

2. Energiezuinige voordelen

Ga je herbouwen, dan kun je een nieuwbouwwoning voorzien die zeer energiezuinig is door bijvoorbeeld voor houtskeletbouw te kiezen. Ga je een bestaande woning na-isoleren, dan moet je het doen met de aanwezige bouwconstructie en -elementen, hierdoor behaal je nooit dezelfde energiewaarden. Je investeert veel en krijgt er minder voor terug. Een energiezuinige nieuwbouwwoning verlaagt je verwarmingskosten, zorgt voor meer wooncomfort én verhoogt de waarde van je woning.

3. Zeker van kwaliteit

Een bestaande woning heeft soms gebreken die je op het eerste zicht niet ziet. Begin je af te breken, dan weet je pas hoe de woning er echt aan toe is. Men zegt niet voor niets: “Je begint met een verbouwing, maar weet niet waar je eindigt.” Herbouw je, dan ben je zeker dat de woning kwaliteitsvol gebouwd is en voldoet aan de nodige bouwvereisten.

4. Langetermijnvoordeel

Als je een woning bouwt, kun je moeilijk in fases werken. Je moet meteen al een groot bedrag kunnen investeren. Maar je kunt ook redelijk snel en comfortabel in je woning gaan wonen. Bij een renovatie kun je de werken en bijhorende kosten spreiden en (eventueel) in de woning blijven wonen. Het ene jaar pak je bijvoorbeeld het dak en de ramen aan, het andere de keuken en badkamer, enzovoort. Het nadeel is wel dat de werken wel eens kunnen aanslepen en je dus langer aan comfort moet inboeten.

5. Sloop- en herbouwpremie

De Vlaamse Overheid moedigt de sloop en heropbouw van oude woningen aan. Een sloop- en herbouwpremie moet deze optie aantrekkelijker maken. In december 2019 werd zelfs de premie voor sloop- en heropbouw verlengd tot eind 2020. Bij de afbraak en herbouw van één of meerdere gebouwen in Vlaanderen kun je als particulier genieten van een premie van 7500 euro. Opgelet, je kunt deze premie maar eenmalig aanvragen, bovendien zijn er allerlei voorwaarden aan verbonden.

Enkele premievoorwaarden

  • Het gaat om de afbraak en herbouw van één of meer gebouwen in het Vlaamse Gewest.
  • De aanvraag van omgevingsvergunning moet ingediend zijn tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2020.
  • De premie moet tijdig aangevraagd zijn tussen 1 oktober 2018 en 31 december 2020.
  • Het gebouw mag niet in een van de 13 steden gelegen zijn die een verlaagd btw-tarief geven.
  • Je kunt maar één keer per bouwproject genieten van de premie.

Ontdek alle voorwaarden voor de sloop- en herbouwpremie en hoe je de premie kunt aanvragen.

  1. Verlaagd btw-tarief in sommige steden

Bij de sloop en herbouw van een woning betaal je 21% btw, zowel op de materialen als de werkuren van de bouwaannemers. In dertien steden in Vlaanderen geldt echter een speciaal verlaagd btw-tarief voor woningen ouder dan tien jaar. Je betaalt dan slechts 6% btw in de plaats van 21% btw voor de werken door een erkend vakman én de materialen. Hier zijn ook voorwaarden aan verbonden.

Voorwaarden verlaagd btw-tarief bij sloop- en herbouw

  • De privéwoning moet gelegen zijn in één van de 13 steden waar het verlaagd tarief geldig is.
  • Je woning moet ouder dan 10 jaar zijn.
  • De sloop moet door een aannemer gebeuren.
  • De afbraak en opbouw moet gebeuren in één handeling.
  • De levering en gebruik van de materialen moet door dezelfde aannemer gebeuren.

Neem contact op met een btw-kantoor FOD Financiën van de desbetreffende stad voor meer informatie over de voorwaarden.

Is sloop- en herbouw het nieuwe bouwen?

Op Batibouw 2020 kwamen we te weten dat meer en meer mensen kiezen voor sloop- en heropbouw. Zal deze tendens blijven ook na de deadline van de sloop- en afbraakpremie? Komt er misschien ook een btw-tarief van 6% voor nieuwbouw? Iets om in de gaten te houden!