Welke waterontharder moet je kopen?

Hoe kies je de juiste waterontharder voor jouw situatie? Wat zijn de verschillen tussen de systemen? We zetten ze even op een rij om je te helpen bij je keuze.
Hard water aanpakken
Hard water is water dat te veel kalk bevat. Het kalkgehalte van je leidingwater is afhankelijk van de regio waarin je woont. Met een waterontharder verwijder je kalk en bespaar je jezelf van de negatieve gevolgen van kalkaanslag. Maar hoe kies je de juiste waterontharder?
Een waterontharder kiezen
Er zijn verschillende types waterontharders op de markt. Ze verschillen in besturingssysteem, het aantal harsflessen, de grootte van de ontharder en de capaciteit. Ga je er eentje kopen, dan hou je rekening met je budget, de grootte van je huishouden, hoeveelheid badkamers je hebt, het nodige prestatieniveau van het toestel, enzovoort. Ook belangrijk is de locatie waar de hoofdwaterleiding binnenkomt want hier wordt de waterontharder aangesloten.
Ionenwisseling
De meeste waterontharders werken met ionenuitwisseling. Dit wil zeggen dat ze kalk uit het water halen met behulp van harsdeeltjes. Wanneer hard water door de tanken met hars in de ontharder stroomt, binden de kalkmineralen zich aan de hars. Enkel zacht water blijft over. Bij het zuiveren wordt een zoutoplossing door de harstanken gestuurd en wordt de kalk met de oplossing naar de riolering afgevoerd.
Elektrisch of niet?
Waterontharders verschillen in het besturingssysteem dat ze gebruiken. Er zijn elektrisch en hydraulisch aangestuurde toestellen. Een hydraulische, dus niet-elektrische waterontharder, is het voordeligst. Omdat deze waterontharder wordt aangedreven door waterkracht, zijn de werkingskosten laag. Valt de elektriciteit uit, dan ben je zeker dat je toch nog zacht water kunt gebruiken.
Eén tank
Dit type waterontharder heeft een enkele tank met harsdeeltjes om hard water te behandelen. Het is een goede kosten-efficiënte oplossing. Via een meetsysteem weet je hoeveel water er verbruikt is en wanneer de harsdeeltjes verzadigd zijn om te regenereren. Tijdens het regeneratieproces, dit is het zuiveren van de hars, wordt het water omgeleid en is er dus geen zacht water beschikbaar.
Twee tanken
Dit type waterontharder met dubbele harstank is een intelligente oplossing want hij werkt heel efficiënt. Hiermee heb je altijd zacht water, ook tijdens het regenereren. Een meetsysteem meet de hoeveelheid hard water dat door de tanken vloeit. Wanneer de eerste tank verzadigd is en klaar is om te regenereren, wordt er overgeschakeld naar de andere tank. Zo heb je 24 uur op 24 zacht water.
Voor grote huishoudens
Als je een groot gezin hebt, verbruik je meer water. Het is dan ook belangrijk dat je permanent zacht water hebt zonder debietverlies, ook wanneer er meerdere badkamers in gebruik zijn. Hiervoor zijn er waterontharders met dubbele harstank met een hoger debiet. Zo geniet je van het comfort dat je gezin verdient.
Heb je interesse in een waterontharder? Vraag dan vrijblijvend gratis advies op maat