Waterontharder: welke extra kosten betaal je na je aankoop?

28/07/2022

Heb je last van kalk in je leidingwater? Dan is een waterontharder de oplossing. In je zoektocht naar het juiste toestel houd je rekening met het type waterontharder, de kostprijs en de voordelen van zacht water. Maar heb je ook al aan de bijkomende kosten gedacht? We zetten ze even voor je op een rijtje.

Kostprijs van een waterontharder

Staat een waterontharder op je verlanglijstje? Dan is de prijs een belangrijke factor in het maken van je keuze. Een kwaliteitsvol toestel kost al gauw enkele duizenden euro’s. Maar de ene waterontharder is de andere niet. Vergelijk daarom de kwalificaties van de verschillende toestellen die op de markt zijn. Een basismodel dat met waterdruk werkt bijvoorbeeld, kost je minder dan eentje op elektriciteit. Ontdek alle factoren die de prijs van een waterontharder bepalen.

Bespaar met een waterontharder

Dat er kosten aan een waterontharder verbonden zijn, is een feit. Maar je krijgt er ook heel wat voor in de plaats. Met een waterontharder voorkom je dat kalk in je leidingwater schade toebrengt aan je woning. Zo voorkom je dure herstellings- en/of vervangingskosten en kun je met je gezin tot zo’n 650 euro per jaar besparen*.

(*uit een onderzoek van AquaBelgica)

Extra kosten bij een waterontharder

Een waterontharder gekocht en ‘that’s it’? Niet helemaal... Naast de kosten van het toestel zelf, moet je ook nog andere kosten meerekenen. Ook deze kunnen bepalend zijn in het maken van je keuze.

Installatiekost

Bestel je een waterontharder dan komt een van de techniekers het toestel bij jou thuis installeren. De installatie gebeurt volgens de regels van de kunst, samen met de controle van de werking van het toestel en de uitleg over het correct gebruik ervan.

Elektriciteitskosten

Sommige waterontharders die op de markt zijn werken op elektriciteit. Met de huidige energieprijzen in gedachten is dit misschien niet de beste keuze. Zeker als je weet dat er ook waterontharders zijn die géén elektriciteit verbruiken en dus voordeliger zijn. Deze hydraulische waterontharders worden door middel van waterkracht aangedreven en zijn meestal goedkoper dan een elektrisch toetel. Ook wat onderhoudskosten betreft is een elektrische waterontharder ook duurder. Ontdek hoe een volume gestuurde, mechanische waterontharder werkt.

Kosten water

Een waterontharder maakt je leidingwater zacht. Hierdoor zal je merken dat je voor bepaalde klussen minder water verbruikt om iets schoon te krijgen bijvoorbeeld de vloer, de was, de vaat, …  De waterrekening zal je natuurlijk wel moeten blijven betalen. Hoeveel water je gezin verbruikt zal hier zijn weerslag op hebben. Het gemiddeld kraanwaterverbruik van een gezin (2 à 3 personen) bedraagt in 2021 74 m³ per jaar ofwel 89 liter per persoon per dag*. Daarnaast zal je waterontharder ook water verbruiken om te regenereren. Dit is iets om rekening mee te houden, want het ene toestel verbruikt meer water dan het andere.

*Bron: Vlaamse Milieu Maatschappij

Kosten zout

Een waterontharder met harstank(en) haalt kalk uit het water en gebruikt een oplossing met regeneratiezout om de met kalk verzadigde harsen terug schoon te spoelen. Dit proces noemt men regenereren. Na een tijdje geraakt het regeneratiezout op en moet het terug aangevuld worden. Check dus ook even het zoutverbruik van je (toekomstige) waterontharder. Dit zout koop je makkelijk in de webshop in de vorm van blokken of pastilles. Hoeveel je uiteindelijk betaalt voor regeneratiezout is afhankelijk van het zoutverbruik van je toestel, de grootte van je gezin en de kostprijs van het zout.

Onderhoudskosten

Wil je lang van zacht water, een optimale werking van je waterontharder en de bijhorende voordelen genieten? Dan laat je best je toestel jaarlijks onderhouden. Een technieker komt dan langs, controleert, reinigt en desinfecteert je toestel. Ontdek meer over de diensten van Kinetico Aquacare en neem bij vragen contact op.

Ben je op zoek naar de geschikte waterontharder voor je gezin? Neem contact op met een waterexpert van Kinetico Aquacare voor gratis advies en een prijsofferte op maat.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.