Wat zijn de gevolgen van kalk in je boiler?

Gepubliceerd op

Kalk in je water tast je boiler aan en zorgt voor heel wat problemen en kosten. Een koude douche die je liever vermijdt. Wat zijn de gevolgen en hoe kun je deze voorkomen?

Kalk bij je thuis

Woon je in een gebied met hard water? Dan heb je vast de nadelen van kalk gemerkt. Je tegels hebben een wit laagje, de warmwaterkranen zijn verstopt, apparaten gaan stuk, je wasgoed is minder zacht, … Kortom, kalk veroorzaakt problemen in heel je huis. Maar wist je dat het ook je boiler aantast?

Kalk en warm water

In ons huishouden gebruiken we regelmatig warm water. Dit wordt meestal opgewarmd door een warmwaterketel oftewel boiler. Zitten er veel calcium- en magnesiummineralen in het water, dan kan er kalk ontstaan. Die zet zich na een tijdje af in je boiler.

Kalk in de boiler

Kalk zorgt ervoor dat je boiler minder goed werkt en rendement verliest. Hierdoor moet je langer wachten op warm water. De boiler moet meer moeite doen en heel wat energie gaat verloren. Wist je dat bij 5 mm kalkaanslag 25 procent meer energie verbruikt wordt? Na een tijd gaat de boiler stuk en word je verrast door hoge herstellings- of vervangingskosten, én een hoge waterfactuur. Van een koude douche gesproken…

De boiler ontkalken

Je kunt je boiler regelmatig laten ontkalken door een sanitair- en verwarmingsspecialist. Hij gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een zuuroplossing. Of je kunt ook zelf aan de slag met azijn. Maar wees eerlijk, hebt je hier het geld en de tijd voor? Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Kies daarom voor een duurzame oplossing zoals een waterontharder.

Voorkom een kapotte boiler en hoge kosten

Laat je een waterontharder installeren, dan start je boiler met zacht water. Kalkaanslag krijgt dus geen kans want de ontharder verwijdert calcium- en magnesiummineralen uit het water. Deze hechten zich aan de harsen in het toestel en worden vervangen door natriumionen.

Wil je hoge kosten door hard water vermijden? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat over waterontharders.