Hoe kan ik water duurzaam ontkalken?

Gepubliceerd op 18 Oktober 2018

Met een waterontharder of -verzachter ben je verlost van kalk in je water. Hierdoor gaan je wasmachine, vaatwasser, boiler, leidingen enzovoort langer mee. Maar is een waterontharder zelf ook duurzaam?

Hard water, harde realiteit

Kalk in je leidingwater zorgt voor heel wat problemen. Zo moet je stevig schrobben om de kalkaanslag op je kranen en tegels in de badkamer te verwijderen. Smaakt je koffie of thee niet zo lekker. En betaal je fikse rekeningen voor herstellingen en/of vervangingen van de boiler, vaatwasser, wasmachine, leidingen, … Met een waterontharder voorkom je al deze vervelende gevolgen. Want het maakt je leidingwater aangenaam zacht.

Duurzame gevolgen

Bij slechts 1,66 mm kalkaanslag kan de efficiëntie van verwarmingssystemen met 12% verminderen. Hierdoor betaal je torenhoge energiekosten. Op den duur gaat hij zelfs stuk! Dankzij een waterontharder, gaan je apparaten die warm water gebruiken langer mee. Duurzaamheid troef! Maar is een waterontharder zelf ook duurzaam?

Duurzame oplossing

Een waterontharder met ionenwisseling gaat zo’n 15 tot 25 jaar mee. Het is dus een goede investering. Na lange tijd worden de harsen wel best vervangen om de optimale werking van het toestel te garanderen. Om de twee jaar een goed onderhoud van uw waterontharder, is bovendien aangeraden. Zo ben je zeker dat het toestel efficiënt blijft werken. Is het defect, dan laat je het best herstellen door een expert.

Twee besturingssystemen

Waterontharders kunnen op twee manieren worden aangestuurd. Elektrisch of hydraulisch. Hydraulische ontharders werken doormiddel van waterdruk en hebben dus geen elektrische aansluiting nodig. Er komt geen timer, printplaat, motor, software of snoer aan te pas. Hierdoor bespaar je op elektriciteit. Bovendien blijft het toestel altijd werken, ook als er een stroompanne is. Als dat niet duurzaam is.

Beperkt waterverbruik

Een waterontharder maakt je leidingwater zacht. Het gebruikt harsen om kalk uit je water te halen. Wanneer de harsen verzadigd zijn, moet het toestel regenereren. Tijdens dit regeneratieproces gebruikt het ook water om de verzadigde harsen te zuiveren. De oplossing water met zout en kalk wordt hierna naar de riolering afgevoerd. Dit kost je niet bijzonder veel water.

Efficiënt zoutverbruik

Om te regenereren gebruikt een waterontharder op ionenwisseling ook regeneratiezout. De harsen met kalk worden gespoeld met de zoutoplossing. De oplossing wordt hierna naar de riolering gevoerd. De hoeveelheid zout dat verbruikt wordt, is afhankelijk van de grootte van je waterontharder. Sommige waterontharders regenereren om de x-aantal dagen. Hierdoor is het mogelijk dat dit gebeurt wanneer het (nog) niet nodig is. Zo verbruik je onnodig zout. Een volumegestuurd toestel regenereert pas wanneer de harsen verzadigd zijn.

Altijd zacht water

Een waterontharder pakt de negatieve gevolgen van kalk in je water aan. Elke dag werken waterexperten aan oplossingen om de beste waterbehandelingsproducten te ontwikkelen. Dankzij de uitvinding van de niet-elektrische waterontharder met dubbele harstank genieten gezinnen en bedrijven 24 uur op 24 van het beste water.

Interesse in een waterontharder? Vraag vrijblijvend gratis advies op maat.