Gaan je huishoudelijke toestellen stuk? Check je waterhardheid!

Gepubliceerd op 15 November 2021

Soms lijkt het of alles in huis op hetzelfde moment stuk gaat. En natuurlijk gebeurt dit áltijd ongelegen. Het lijkt of je woning je iets wil vertellen. Misschien snakt het naar zacht water? Ontdek welke problemen zich voordoen bij kalk in je leidingwater en hoe je met een waterontharder je woning permanent kunt beschermen tegen meer schade.

Hard leidingwater thuis

In je woning kom je graag thuis. Zorgvuldig kies je materialen, producten en toestellen die hiertoe bijdragen. Je wil er dan ook zolang mogelijk van kunnen genieten. Maar wat als je wordt belaagd door een onzichtbare vijand? Hard water bijvoorbeeld. De vaatwasser of de wasmachine stuk, een falende verwarmingsinstallatie, witte aanslag op je tegels en kranen, verstopte leidingen,... Een strijd die je niet kunt winnen. Of wel?

Zoek de oorzaak

Kalk in het leidingwater maakt veel stuk. Vaak valt de aanwezigheid ervan niet meteen op. Misschien heb je witte aanslag opgemerkt in de badkamer, maar heb je die meteen verholpen met een stevige schrobbeurt?! Water stroomt echter doorheen je hele woning. En merk je kalkaanslag op in de badkamer, dan zit het gegarandeerd ook op andere plaatsen. Ontdek welke schade hard water zoal aanricht.

Test de hardheid van je water

Of je veel of weinig last hebt van hard water is afhankelijk van het kalkgehalte van je leidingwater. Dit kan van regio tot regio verschillen. Wat niet wil zeggen dat het water van de waterzuiveringsstations van slechte kwaliteit is. Integendeel, het wordt op heel veel verschillende punten getest. Alleen is de hoeveelheid kalk in het water niet altijd even vriendelijk voor je woning. Ontdek of je in een hardwatergebied woont. Wil je zeker weten wat het kalkgehalte van je leidingwater is? Laat het testen door een waterspecialist in je buurt.

Pak het probleem aan bij de (water)bron

Is je leidingwater ‘hard water’ gebleken? Dan kun je best dit probleem aanpakken. Gelukkig kan dat zeer eenvoudig en permanent met een waterontharder. Dit toestel maakt je water aangenaam zacht. Tip: Kies voor eentje die werkt met een dubbele harstank en die aangedreven wordt met waterkracht. Hierbij hechten de kalk en magnesium deeltjes zich aan de hars en stroomt zacht water 24 uur op 24 uit je kraan. Zijn de harsen van de ene tank verzadigd, dan spoelt een zoutoplossing de harsen terug schoon, klaar voor het volgende gebruik! Voor dit alles wordt geen elektriciteit verbruikt. Ontdek meer over de werking van een waterontharder.

Geniet van zacht water

Maar wat zijn de voordelen van zacht water nu eigenlijk? Om te beginnen heb je hierdoor veel minder herstellings- en vervangingskosten. Naar een studie van Aqua Belgica kun je zo een 650 euro uitsparen. Dat kan al tellen! Om niet te spreken van andere meevallers zoals: lekkerdere koffie en thee, streelzacht wasgoed, minder schoonmaakwerk, een eczeemvrije huid en glanzend gezond haar. P.S.: Moest je eraan twijfelen, zacht water is perfect drinkbaar!

Wil je ook je woning beschermen tegen kalkaanslag? Maak kennis met waterontharders om je leidingwater heerlijk zacht te maken. Download de inspiratiebrochure. Wil je je leidingwater filteren en perfectioneren naar eigen smaak? Ontdek dan ook de filters en drinkwatersystemen.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan