Een kleinere watervoetafdruk? Houd er rekening mee tijdens het bouwproces

Gepubliceerd op 18 Maart 2020

Van een voetafdruk heb je vast wel al gehoord. Maar er bestaat ook zoiets als een watervoetafdruk. Ga je bouwen of verbouwen? Dan denk je best ook aan je toekomstig waterverbruik. Regenwaterrecuperatie is een goede stap, maar ook de installatie van een drinkwatersysteem bijvoorbeeld. Ontdek hoe dit kan helpen.

Watervoetafdruk te groot

De Vlaming verbruikt te veel water. Door de droogte de afgelopen jaren staat het waterpeil van het grondwater vrij laag. Het persoonlijk verbruik van drinkwater, zo’n 114 liter water per dag, lijkt op het eerste zicht mee te vallen. Maar we vergeten dat ons werkelijke waterverbruik, de watervoetafdruk, zo’n 7400 liter water per dag, per persoon bedraagt. In dit cijfer is namelijk ook het waterverbruik voor de productie van producten en het voorzien van diensten inbegrepen. Om een blikje cola te produceren bijvoorbeeld, is er meer dan 300 liter water nodig om het suikerriet dat hiervoor nodig is te bewateren.

Verminder je watervoetafdruk: drink kraanwater

Je kunt allerlei maatregelen nemen om je watervoetafdruk te verkleinen, bijvoorbeeld: minder vlees eten, minder bewerkt voedsel te eten, duurzame kleding te kopen, regenwater te gebruiken enzovoort. Maar ook door kraantjeswater te drinken. Met een waterontharder gecombineerd met een drinkwatersysteem verbeter je de kwaliteit van je leidingwater aanzienlijk en geniet je altijd van heerlijk gezuiverd drinkwater.

Tap gezuiverd drinkwater van de kraan

Het leidingwater in België is al van hoge kwaliteit, maar het kan altijd beter. Met een waterontharder verwijder je de kalk uit je leidingwater en dankzij een drinkwatersysteem heb je altijd heerlijk, zuiver drinkwater ter beschikking. En het komt gewoon uit je kraan. Handig! Heerlijk water, vrij van chloor, organische stoffen, nare smaken en geuren. Kortom, water van sterrenkwaliteit. Bovendien komt er geen afval aan te pas.

Verklein ook je ecologische voetafdruk

Heel wat plastic flessen belanden in onze oceanen. Dit is zeer belastend voor het milieu. Gaan we zo door, dan zullen de oceanen in 2050 meer plastiek dan water bevatten. Drink je gefilterd kraanwater van de kraan, dan hoef je geen flessen meer te kopen. Gebruik je daarnaast ook herbruikbare drinkflessen of glazen, dan verklein je de afvalberg en draag je je steentje bij aan het milieu.

Heb je interesse in een drinkwatersysteem? Neem contact op en vraag advies op maat aan.