Gids voor het kopen en installeren van een waterverzachter

Water is de levensader van elk huishouden. We kunnen niet zonder, maar soms kan het ook een storende factor zijn. Zeker als het gaat over leidingwater! Van kalkaanslag tot een droge huid, hard water kan talrijke problemen veroorzaken. Dit is waar een waterverzachter van pas komt. Een waterverzachter is ontworpen om hard water te verzachten. Het water is dan nog steeds gezond en lekker, maar zorgt niet langer voor vervelende aanslag. Het is wel belangrijk dat je de juiste waterverzachter koopt en dat je kiest voor een vakkundige installatie.
Het nut van een waterverzachter
Aan ons leidingwater worden allerlei zaken toegevoegd. Dit zorgt er onder meer voor dat het leidingwater veilig over lange afstanden kan worden getransporteerd. Mineralen als calcium en magnesium zijn op zich onschadelijk voor de gezondheid, maar ze kunnen wel zorgen voor hardnekkige problemen. Kalkaanslag, bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat waterkokers en boilers sneller kapotgaan. Ook zorgt het voor aanslag in douches. Bovendien kunnen niet alle planten even goed tegen hard water. Een waterverzachter, ook wel een waterontharder genoemd, voorkomt deze en andere problemen.
Voordelen van een waterverzachter
Het hebben van een waterverzachter heeft met andere woorden veel voordelen. Afgezien van het feit dat het de levensduur van apparaten verlengt, verbetert het ook de doeltreffendheid van schoonmaakmiddelen. Bovendien kan zacht water een positief effect hebben op de huid en het haar, omdat het minder uitdrogend is dan hard water. En je plantjes hebben ook liever zacht water dan hard water, hoewel je voor je planten natuurlijk ook gewoon regenwater kunt gebruiken.
Kiezen van een waterverzachter
De juiste keuze hangt af van de grootte van het gezin, de waterhardheid in jouw gebied en jouw persoonlijke voorkeuren. Hoe groter de harsfles, des te langer de waterverzachter kan werken voordat hij moet regenereren. Voor grotere gezinnen of huizen met een hoger waterverbruik kan een grotere harsfles voordelig zijn. Het debiet is ook iets waar je op kan letten. Dit geeft aan hoeveel water de waterverzachter per minuut kan verwerken.
En dan zijn er nog de persoonlijke keuzes. Veel moderne waterverzachters bieden technologische toevoegingen, zoals touchscreens en mobiele apps voor monitoring en controle. Hoewel deze functies zeker niet noodzakelijk zijn, kunnen ze het gebruik van de waterverzachter aanzienlijk vergemakkelijken. Sommige mensen vinden dit heel belangrijk, andere mensen niet.
Installatie van een waterverzachter
Het installatieproces omvat onder meer het aansluiten van de aanvoerslang, het vastdraaien van de slangpilaar met een slangwartel, de installatie van de overloop en het opstarten van de ontharder. Hoewel sommige doe-het-zelvers het installeren van een waterverzachter wellicht zelf willen doen, is het over het algemeen het beste om deze taak aan een professional over te laten. Bovendien kan een professional je helpen bij het bepalen van de ideale waterontharder. In veel gevallen is een professionele installatie door een gecertificeerde installateur zelfs verplicht door de leverancier. De wettelijke garantie op een waterverzachter bedraagt in principe twee jaar, maar sommige fabrikanten bieden ook extra garanties. Zonder een vakkundige installatie heb je in principe geen recht op deze aanvullende garanties. En als de verkoper of producent kan aantonen dat het gebrek een gevolg is van een slechte installatie, zal je hoe dan ook geen recht hebben op garantie.